Svijet

(VIDEO, FOTO) KATAKLIZMA U CRNOJ GORI Nevrijeme odnijelo dva života, oluja rušila mostove od 400 TONA

Nezapamćen nevrijeme koje je prije dva dana protutnjalo kroz Srbiju, zahvatilo je čitavo područje Balkana pa se preselilo i u Crnu Goru, gdje je ostavilo nemjerljive posljedice u odnosu na ostatak regiona.

Posljedice nevremena na plaži
FOTO: BOBANA ĆEVRIZ / RINGIER

Njen najjači intenzitet osjetio se na primorju, odnosno luci Bar, Budvi, Kotoru i Ulcinju gdje od posljedica olujnog vjetra praćenog jakim pljuskovima i grmljavinom zabilježena velika materijalna šteta, kao i dva odnijeta života.

Turski državljanin poginuo je u Čanju, a Tivćanin D. P. (60) na gradilištu golf terena u Luštici tokom jakog nevremena.

Olujni vjetar, praćen pljuskovima i grmljavinom, srušio je sva tri pretovarna mosta teška više od 400 tona, ali i tri dizalice u Luci Bar, čupao drveće iz korijena u više opština u centralnom i južnom regionu, dizao krovove kuća i zgrada, prekinuo napajanje strujom u dijelovima države…

Ulice na primorju su bile pod vodom, a najkritičnije je bilo u Budvi. Oštećeno je više vozila, ali i plovila.

– Nevremenom koje je zahvatilo Crnu Goru posebno je pogođen Primorski region u kojem nažalost imamo i izgubljene živote. Na gradilištu u Čanju život je izgubio turski državljanin dok je u Radovićima od udarca groma nastradalo jedno lice.

Pričinjena je značajna materijalna šteta u luci, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova i naglasilo da Zavod za hidrometerologiju i seizmologiju iz tehničkih razloga nije mogao da predvidi jačinu i vremenski interval oluje.

Meteorolozi su najavili mogućnost nevremena, ali nije bilo upozorenja da bi moglo biti olujnog intenziteta. Upozorenje nije stiglo ni od Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz MUP-a su prethodno kazali da Zavod “iz tehničkih razloga nije mogao predvideti jačinu i vremenski interval oluje”.

Snimke i fotografije oluje u Crnoj Gori, koji su objavljivani na društvenim mrežama, teško je i gledati. Demolirane plaže, iščupano drveće koje leži na smrskanim automobilima, zakrčeni putevi i isprevrtana plovila samo su dio prizora koji donekle mogu da dočaraju intenzitet oluje.

Pročitajte još

Mještani primorskih mesta, zajedno sa komunalnim službama rade na saniranju posljedica nezapamćenog nevremena.

Voćarima iz Crne Gore oluja je za samo 15 minuta zbrisala sve ono u šta su ulagali godinama. Izlomljeno voće i usjevi koji je trebalo uskoro da se prodaju, leže na zemlji, a poljoprivrednici iz ovog kraja još računaju svoje gubitke.

– Mučiš se, dereš oko imanja i 15 minuta nevremena sve nagrdi. Voćke polomljene, usjevi povaljani i onda dođu i pitaju može li jeftinije nešto na pjacu da se kupi od poljoprivrednika. Nego, idemo dalje. Novi dan, nova nafaka – komentarisao je jedan od njih na društvenoj mreži Iks, piše Blic.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu