Sudbine

(VIDEO, FOTO) "Kćerka je za primjer" Ivana (13) OSTALA SLIJEPA sa samo 4 godine, a danas ređa sve petice, piše pjesme i svira klavir

Ivana Marković iz Bele Palanke ostala je slijepa sa samo 4 i po godine. Uprkos tome, ova djevojčica sama je uspela da pređe svaku prepreku, a njen talenat ostavlja sve bez daha. Odlična je učenica osnovne škole, piše pjesme i recituje, a gaji i ogromnu ljubav prema muzici.

Ivana Marković
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Kako njena majka navodi za Blic, Ivana je ređala sve petice od prvog razreda pa do danas. Trenutno pohađa sedmi razred i dijete je za primjer.

– Kao dijete je vrlo radoznala. Voli da čita, ali joj je prepreka to što teško dolazimo do knjiga na Brajevom pismu. Voli da pjeva i svira, ima mali sintisajzer. Brajeve note još uvijek nije naučila, ali svira po sluhu. Nada se da ću joj uskoro kupiti klavinovu, ako ne i klavir – priča njena ponosna majka Jelena.

Ivana Marković
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Pored svih školskih obaveza Ivana uspijeva da gaji različite hobije

Pored svih školskih obaveza, Ivana uspijeva da piše pjesme i učestvuje na mnogim takmičenjima, školskim i vanškolskim.

– Osvojila je mnogo nagrada. Takođe i recituje dodaje majka.

Ivana Marković
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ivana živi u Beloj Palanci sa mamom Jelenom, očuhom i dvije mlađe sestre od 3 i 1 godine.

– Kćerka je za primjer, takođe i divna starija sestra svojim malim sestricama – kaže nam Jelena.

Ostala slijepa sa 4,5 godine

Ipak, Ivana nije rođena slijepa. Sa samo 4,5 godine je pala i povrijedila glavu. Usljed povrede došlo je do blijedila očnih nerava i djevojčica je izgubila vid.

Sada, Ivana se sprema za smotru “Čitalića”. Na snimku objavljenom na Fejsbuk stranici “Aleksinac net”, djevojčica je predstavila sebe i svoju učiteljicu i pojasnila zašto se prijavila na takmičenje.

– Ovo mi nije prvi put na “Čitalićima”. Godinama pišem dnevnik, ali ove godine sam došla na republički nivo “Čitalići klikeraši – kaže ona.

Ivana dodaje da se nada uspjehu i vjeruje da će se dobro plasirati na takmičenju.

Ispred sebe, djevojčica drži Brajevu mašinu i pojašnjava da nju koristi u svakodnevnom pisanju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu