Svijet

(VIDEO, FOTO) Olupina pronađena nakon 53 godine: Misterija NESTALOG AVIONA konačno razriješena, porodice žrtava u šoku

Poslije 53 godine od nestanka privatnog avion sa pet osoba u snježnoj noći u Vermontu, stručnjaci vjeruju da su sada pronašli olupinu ovog mlaznjaka u jezeru Šamplejn u Sjevernoj Americi.

(VIDEO, FOTO) Olupina pronađena nakon 53 godine: Misterija NESTALOG AVIONA konačno razriješena, porodice žrtava u šoku
FOTO: NBC NEWS / YOUTUBE/SCREENSHOT

Avion je nestao ubrzo nakon što je poletio sa aerodroma Berlington za Providens, Roud Ajlend, 27. januara 1971. U njemu su bila dva člana posade i tri zaposlena u razvojnoj kompaniji iz Džordžije ” Kazins Propertis”, koji su radili na razvojnom projektu u Berlingtonu.

Prvobitni napori u potrazi za avionom nisu dali rezultate, a jezero se zaledilo četiri dana nakon što je avion nestao. Uslijedilo je najmanje 17 drugih pretraga, sve dok podvodni tragač Geri Kozak i tim koji je koristio vozilo na daljinsko upravljanje prošlog mjeseca nisu pronašli olupinu mlaznjaka sa istom prilagođenom bojom u jezeru blizu mjesta gdje je kontrolni toranj posljednji put pratio avion prije nestanka.

Snimljene sonarne slike

Snimljene su sonarne slike olupine pronađene 60 metara ispod vode u blizini ostrva Juniper.

– Sa svim tim dokazima, 99 odsto smo apsolutno sigurni da je to to – rekao je Kozak u ponedeljak.

– Otkriće olupine daje porodicama žrtava odgovore na mnoga pitanja koja su imali – rekao je on.

Rođacima je laknulo zbog pronalaska olupine aviona, ali im je otvorilo nova pitanja i stare rane.

– Sada kada je pronađen avion, to je miran osjećaj u isto vrijeme i veoma tužan osjećaj – rekla je Barbara Nikitas, nećaka pilota Džordža Nikite, u intervjuu za Asošijeted pres u utorak.

– Znamo šta se dogodilo. Vidjeli smo par fotografija. Mislim da se sada borimo sa tim – rekla je ona.

Pročitajte još

“Osjećamo olakšanje”

Otac Frenka Vajldera, takođe Frenk Vajlder, bio je putnik u avionu.

– Provesti 53 godine ne znajući da li je avion u jezeru ili možda na planini negdje tamo bilo je uznemirujuće – rekao je Vajlder, koji živi izvan Filadelfije.

– I opet, osjećam olakšanje što znam gdje je avion sada, ali nažalost to otvara druga pitanja i sada moramo da radimo na njima – rekao je on.

Kada se led otopio u proljeće 1971. godine, ostaci iz aviona pronađeni su na Šelburn Pointu, navodi Kozak. Podvodna potraga u maju 1971 nije uspjela da pronađe olupinu.

Dogodilo se najmanje 17 drugih potraga , uključujući i 2014. godinu, navodi Kozak. U to vrijeme, vlasti su bile podstaknute radoznalošću u nadi da će nova tehnologija pronaći olupinu, ali nije, prenosi Asošijeted pres.

Kozak i tim istraživača prvi su napravili značajan napredak u istrazi nestalog aviona iz 1971. godine. Predstavnik Nacionalnog odbora za bezbjednost saobraćaja potvrdio je da istražuje informacije koje je dobio.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu