Svijet

(VIDEO, FOTO) Piju i nazdravljaju uz ovu pjesmu: Kćerke ubijene demonstrantkinje SLAVE PAD HELIKOPTERA predsjednika Irana

Kćerke Mine Majide, 62-godišnje žene iz Irana koja je ubijena tokom antivladinih protesta u septembru 2022. godine, podijelile su video reakciju na vijest da je helikopter u kom je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisa doživio incident tokom slijetanja u Istočnom Azerbejdžanu.

Slavlje kćerki ubijene žene
FOTO: MAHSA PIRAEI مهسا پیرایی/TWITER/SCREENSOT

Naime, kćerke Mahsa i Roja nazdravile su alkoholom u video snimku koji su podijelile na platformi X (Tviter), uz zvuke pjesme Fazlije Fadila, bosanskohercegovačkog pjevača, pod nazivom “Helikopter”.

Helikopter, helikopter – stoji u opisu videa nasmijanih devojaka, uz emotikon letjelice.

Komentari ispod videa su podržali “slavlje” djevojaka, uz podsjećanje na njihovu majku koja je ubijena tokom iranskih antivladinih protesta u septembru 2022. godine, prenosi Blic.

Ko je Mina Majidi

Mina Majidi, majka sestara koje su viđene kako slave na platformi X, bila je 62-godišnja Iranka koju su ubile iranske vlasti tokom iranskih protesta “Žena, život, sloboda” u septembru pre dvije godine. Kako se navodi na “Vikipediji”, Mina je bila Iranka kurdske nacionalnosti, rođena 1960. godine u gadu Kasr-e Širin, ali je po udaji živela u gradu Kermanšahu, sa mužem i troje djece.

Iran je doživio talas masovnih protesta izazvanih smrću Mahse Amini u septembru 2022. godine, djevojke koja je umrla u policijskom pritvoru nakon što je navodno nosila “neprikladan” hidžab. Protesti su počeli u Sakezu — mjestu rođenja i sahrane Mahse — koji su se brzo proširili Iranom a potom i cijelim svetom.

Pročitajte još

Mina Majidi je bila jedna od demonstranata na ulicama Kermanšaha koga su snage Islamske Republike upucale i ubile 20. septembra 2022. godine.

Pogrebna ceremonija je održana 22. septembra, što je takođe pretvoreno u antivladine demonstracije, prilikom čega su okupljene žene skinule svoje hidžabe u znak protesta i uzvikivale parole poput “Žena, život, sloboda”.

Nekoliko dana nakon sahrane, fotografija njene ćerke Mahse postala je viralna. Na fotografiji se vidi kćerka kako stoji pored majčinog groba obrijane glave, dok u ruci drži sopstvenu kosu i gleda u kameru u nepopustljivom prkosu.

Italijanski list “Corriere della Sera” objavio je sliku kćerke na grobu njene majke i nazvao je novim simbolom borbe iranskih žena za slobodu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu