Svijet

(VIDEO, FOTO) POSLJEDNJI TRENUCI ŽIVOTA IRANSKOG PREDSJEDNIKA Gdje je bio i šta je radio Ebrahim Raisi prije kobnog pada helikoptera

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi snimljen je nekoliko trenutaka prije pada helikoptera u blizini granice sa Azerbejdžanom u kojem je izgubio život.

Ebrahim Raisi u helikopteru
FOTO: IRINN / TWITTER/SCREENSHOT

Raisi je viđen je kako gleda kroz prozor aviona, koji je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan u blizini Jolfe, oko 900 kilometara sjeverozapadno od Teherana kada se srušio.

Helikopter se srušio dok je prelazio planinski teren u velikoj magli na povratku iz posjete granici sa Azerbejdžanom, rekao je iranski zvaničnik.

Iranski potpredsjednik za izvršna pitanja Monsen Mansuri potvrdio je izvještaje o pogibiji predsjednika.

Neimenovani iranski zvaničnik potvrdio je Rojtersu da je helikopter u kome je bio predsjednik sa saradnicima potpuno izgorio pri padu.

Iranski mediji objavili su snimak na kome se vide ostaci helikoptera koji je pao na planinskom šumovitom terenu.

Poginuli su i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malek Rahmati i ajatolah iz Tabriza Mohamad Ali Al-e-Hašem. Imena dva pilota i inženjera leta nisu objavljena.

Helikopter u kojem je bio Raisi

Iran upravlja raznim helikopterima u zemlji, ali međunarodne sankcije otežavaju nabavku dijelova za njih.

Njegova vojna vazdušna flota takođe uglavnom datira još od prije Islamske revolucije 1979. godine.

Raisi je u nedjelju rano ujutru bio u Azerbejdžanu da bi zajedno sa predsjednikom Ilhamom Alijevim otvorio branu na rijeci Aras.

Brana je treća brana koju su dvije nacije izgradile na rijeci Aras.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi
FOTO: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

Posjeta je uslijedila uprkos zahljadnelim odnosima između dvije nacije, naročito zbog napada oružjem na ambasadu Azerbejdžana u Teheranu 2023. i diplomatskih odnosa Azerbejdžana sa Izraelom, koji iranska šiitska teokratija smatra svojim glavnim neprijateljem u regionu.

U nedjelju uveče, Alijev je izdao saopštenje u kojem je rekao da je „duboko uznemiren“ vijestima. „Kao komšija, prijatelj i bratska zemlja, Republika Azerbejdžan je spremna da ponudi svaku potrebnu pomoć.

Raisi (63) je bio tvrdolinijaš koji je ranije vodio pravosuđe u zemlji.

Na njega se gledalo kao na štićenika iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Hamneija, a neki analitičari sugerisali su da je on mogao da zameni 85-godišnjeg lidera nakon njegove smrti ili ostavke na tu funkciju.

Raisi je pobijedio na predsjedničkim izborima u Iranu 2021. godine, glasanju na kojem je zabilježen najmanji odziv u istoriji Islamske Republike.

SAD ga djelimično sankcionišu zbog njegovog učešća u masovnom pogubljenju hiljada političkih zatvorenika 1988. na kraju krvavog iransko-iračkog rata.

Pod Raisijem, Iran sada obogaćuje uranijum na nivoima koji su skoro na nivou oružja i ometa međunarodne inspekcije.

Iran je naoružao Rusiju u ratu protiv Ukrajine i pokrenuo masivan napad dronovima i projektilima na Izrael usred sukoba u Gazi.

Takođe je nastavio da naoružava posredničke grupe na Bliskom istoku, poput Hamasa u Palestini, jemenskih pobunjenika Huta i libanskog Hezbolaha, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu