Društvo

(VIDEO, FOTO) "Razredna, brz oporavak" Počeo protest ispred škole u kojoj je napadnuta NASTAVNICA BIOLOGIJE

Roditelji učenika OŠ "Jovan Dučić" okupili su se danas u dvorištu te obrazovne ustanove, gdje protestuju zbog nasilja nad nastavnicom biologije.

(VIDEO, FOTO) "Razredna, brz oporavak" Počeo protest ispred škole u kojoj je napadnuta NASTAVNICA BIOLOGIJE
FOTO: HELENA KOŠUTIĆ / RINGIER

Na protest je došao veliki broj roditelja, a neki nose transparente s natpisom: “Razredna, brz oporavak, vaše 5/3”.

Odlukom kolektiva OŠ “Jovan Dučić” danas nije bilo nastave u toj školi, a Savjet roditelja pozvao je ranije sve roditelje učenika da se okupe u 17 časova ispred škole na protestu povodom nasilja.

– Skupom ispred škole pozivamo sve roditelje da pokažu, najprije djeci, a nažalost i mnogim roditeljima, da smo protiv nasilja generalno, a posebno protiv vršnjačkog i nasilja nad onima kojima povjeravamo svoju djecu! Prosvjetni radnici moraju da se podignu na mnogo viši nivo poštovanja, jer je budućnost naše djece u njihovim i našim rukama – naveo je Savjeta roditelja OŠ “Jovan Dučić” u dopisu.

“Ne znam odakle roditeljima pravo”

– Meni je dovoljno šta djeca kažu, isto to mi je rekla i starija kćerka koja je išla u OŠ “Jovan Dučić”. Djeca su u šoku, i jedno i drugo dijete, vidim da se dopisuju međusobno sa ostalom djecom i sigurno vjerujem djeci. Neću vjerovati roditeljima, neko priča da je dobra, a neko i da je loša nastavnica. Roditelji su malo postali bezobrazni, ne znamo odakle im pravo. Mi se u pet sati skupljamo svi, samoinicijativno, da probamo zajedno da se ovo više nikad ne desi – rekao je zabrinuti roditelj za Blic.

FOTO: HELENA KOŠUTIĆ / RINGIER
FOTO: HELENA KOŠUTIĆ / RINGIER
FOTO: HELENA KOŠUTIĆ / RINGIER
FOTO: HELENA KOŠUTIĆ / RINGIER

Jelena Maksimović, članica Savjeta roditelja pomenute škole, izjavila je da je izuzetno ponosna na brzu reakciju i složnost roditelja, kao i na kolektiv škole koji je jednoglasno podržao odluku o obustavi nastave.

– Naša saznanja su ista kao i ona koja su se pojavila u medijima, da je napadnuta profesorka biologije od strane nezadovoljne majke zbog ocjene njenog sina, što je rezultiralo fizičkim napadom i hospitalizacijom profesorke zbog lakših tjelesnih povreda. Prosto, današnjim okupljanjem želimo da pokažemo da empatija i dalje postoji, te da još uvijek imamo nadu da će zakon preduzeti potrebne mjere kako bi se sankcionisali ovakvi slučajevi, kao i svi drugi oblici nasilja. Nažalost, ponovo smo suočeni sa situacijom sličnom onoj od 3. maja, kada smo morali objašnjavati našoj djeci zašto danas nema škole – istakla je Maksimović.

Uhapšena majka koja je pretukla nastavnicu

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beogradu su donijeli rešenje o zadržavanju okrivljene A. R. (32) zbog krivičnog djela zlostavljanje i mučenje i krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Uhapšenoj se krivičnom prijavom stavlja na teret da je dana 13.06.2024. godine, u osnovnoj školi na Novom Beogradu, nezadovoljna zaključenom ocjenom njenog sina, uputila oštećenoj – nastavnici prijetnje po život i tijelo, vrijeđala je, počupala za kosu i zadala joj više udaraca u predjelu tijela nanjevši oštećenoj lake tjelesne povrede.

“Došla je na otvorena vrata”

Kako je Blic pisao, do napada je došlo u četvrtak, u popodnevnim satima, a nastavnica je kolima hitne pomoći prevezena u bolnicu.

– Majka je došla na otvorena vrata i pitala nastavnicu biologije zašto je njenom sinu zaključena dvojka, a ima prosjek za trojku. Pritom, nije znala da se sabira i ocjena iz prvog polugodišta – priča učiteljica u OŠ “Jovan Dučić” koja je u pratnji povrijeđene koleginice otišla u bolnicu.

Pročitajte još

Kaže da je nastavnica biologije da bi riješila nesuglasice pozvala majku u kabinet. Ali, umjesto rješenja, došlo je do užasnog nasilja.

– Govorila joj je užasne stvari “Ne znaš ti kučko ko sam ja, je*aću ti mater – kaže učiteljica.

“Pobiću ti porodicu”

– Nećeš nigdje više raditi, nećeš raditi u ovoj školi, zapamtićeš me, ne znaš ti ko sam ja. Pobiću ti porodicu – vikala je.

Pošto je bio odmor, pozive u pomoć napadnute nastavnice niko nije čuo, pa je bijesna majka nastavila da se iživljava i govori: ”Niko te ne čuje, ubiću te”.

Tek tada je nastavnica uspjela da se otrgne, jurila je do policajca, ali on nije bio tu.

Zaposleni su zatim pozvali policiju koja je došla i uzela izjavu.

– Majka koja je napala nastavnicu je pred policijom priznala da je završila kurs borilačkih vještina – kaže sagovornica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu