Kultura

(VIDEO, FOTO) Stiže novi “Šrek”: Animirana franšiza DOBIJA  5. DIO, isplivali svi detalji

Nastavak filma "Šrek" zvanično je u pripremi, a Universal i DreamWorks Animation najavljuju da će se legendarna franšiza vratiti 1. jula 2026. Zvijezde Majk Majers, Edi Marfi i Kameron Dijaz vratiće se 25 godina nakon što se originalni naslov prvi put pojavio u bioskopima.

film "šerk"
FOTO: UNIVERSAL PICTURES/YOUTUBE/SCREENHSOT

Ovaj nastavak filma dugo je bio u razvoju i stići će 16 godina nakon prethodnog djela, “Shrek Forever After”, koji je izašao 2010. godine i zaradio 752,6 miliona dolara na globalnom nivou.

Volt Dorn će režirati ovaj peti dio, nakon što je napisao drugi, treći i četvrti film. Ko-režiser “Minions: The Rise of Gru” Bred Ableson će režirati zajedno sa producentom “Shrek Forever After” Đinom Šaj.

Mega popularna franšiza

Filmska franšiza o Šreku počela je da živi pod tutorstvom Džefrija Kacenberga sa filmom iz 2001. koji je hvaljen zbog stila animacije i poigravanja sa stereotipima i tropovima iz bajki. Pratimo bauka po imenu Šrek (Majers), koji se zaljubljuje u princezu Fionu (Dijaz). Magarac (Marfi) je Šrekov vijerni prijatelj koji ga prati u svaku avanturu. Film je zaradio nevjerovatnih 492,2 miliona dolara na globalnom nivou, bez obzira na inflaciju, i osvojio je Oskara za najbolji animirani igrani film.

Franšiza, blago zasnovana na knjizi Vilijama Stejga, bila je izuzetno uspješna za DreamWorks, koji je tada vodio Kacenberg. Franšiza “Šrek”, koja uključuje i par spinofova “Mačak u čizmama” koji se fokusira na lika Mačka, druga je najveća animirana franšiza svih vremena na blagajnama, sa zaradom od 2,9 milijardi dolara širom svijeta. Šrek je sada i brodvejski mjuzikl, piše Blic.

Nastavak filma “Mačak u čizmama: Posljednja želja” iz 2022. godine zaradio je više od očekivanih 481,5 miliona dolara na svjetskim blagajnama u pobedi za DreamWorks Animation u post-Kacenbergovom eri (prodao je svoju kompaniju za ogromnih 3,8 milijardi dolara u 2016).

Animacija spašava bioskop

Vijesti o “Šreku 5” stižu u trenutku kada je porodična blagajna napravila dugo očekivani oporavak nakon pandemije. “Despicable Me 4” je impresivno počeo na ljetnjim blagajnama, dok je Diznijev i Piksarov “Inside Out 2” već među najuspješnijim animiranim filmovima svih vremena, prešišavši ove godine impresivnu zaradu i od “Dine 2”.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu