Magazin

(VIDEO) IZGLEDOM PODSJEĆA NA VUKODLAKA Ovo je najneobičnija mačka na svijetu i vrlo je inteligentna

Danas postoje stotine vrsta mačaka, a svaka od njih ima nešto posebno što je čini jedinstvenom. Ipak, jeste li se ikad zapitali koja to pasmina mačaka ima najneobičniji izgled?

mačka vukodlak
FOTO: INSTAGRAM/WEREWOLF_LYKOI/SCREENSHOT

Likoj su zasigurno mačke najneobičnijeg izgleda koje podsjećaju na vukodlake iz brojnih priča i filmova. Mačke ove vrste potpuno su zdrave, a njihov izgled je posljedica prirodnih mutacija.

Njihova siva dlaka s ponekim bijelim pramenom i lice koje je najčešće bez dlake rezultiraju time da ih ljudi povezuju sa spomenutim mitološkim bićem. Iako ne izgleda tako, njihovo krzno uopšte nije grubo, već veoma glatko.

Veterinar Antonio DeMarko vidio je samo jednu ili dvije Likoj mačke u svojoj praksi u posljednjih 15 godina. Kaže da te takozvane “mačke vukodlaci” imaju manji broj folikula po skupini folikula dlake u poređenju sa normalnim kućnim mačkama.

Veterinar Džoni Gobl zaslužan je za ovu vrstu, a blisko je surađivao i s genetičarima i dermatolozima kako bi isključio zdravstvene probleme povezane s ovom vrstom. Zbog pažljivog postupka uzgoja, ove se mačke smatraju zdravom vrstom koja može doživjeti i 15 godina.

Kao i kod potpuno bezdlakih vrsta mačaka, Likoj mačke potrebno je povremeno kupati kako bi se spriječilo da im koža postane masna. Imajte na umu da su ove mačke, kao i one potpuno bezdlake, sklone opeklinama od sunca. Ako ih ipak izvodite iz kuće, svakako ćete ih trebati zaštititi kremom ili odjećom koja blokira UV-zračenje. Biće potrebno svakodnevno ili barem češljanje svakih sedam, baš kao i većini drugih mačaka.

Većinu vremena linjaće se manje od vrste mačaka s dlakom, ali nemojte se čuditi ako se desi da vaša Likoj mačka u jednom trenutku izgubi svu dlaku. Naravno, njihovo jedinstveno krzno čini ih sklonijima nekim bolestima, pa je ovo pasmina koja neće biti dobar izbor za osobe koje nisu spremne na zahtjevnog ljubimca.

Budući da potiču od divljih mačaka, njihov je instinkt za lovom vrlo jak. Takođe, ne savjetuje se udomljavanje ove mačke ako već imate male krznene ljubimce kao što je hrčak. Oni bi lako mogli postati njen plijen.

Ove su mačke vrlo energične i inteligentne, te će uvijek pronaći nešto novo što žele istražiti. Zbog takve zaigrane prirode, jedna od njihovih omiljenih zabava je učenje trikova, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu