Magazin

(VIDEO) Jeo se još između dva svjetska rata: Srpski specijalitet proglašen za najbolji doručak na svijetu, burek tek osmi

Jedan od omiljenih srpskih specijaliteta pobijedio je konkurenciju i istakao se kao najbolji doručak na svijetu.

užička lepinja
FOTO: CHEF BOY AN/YOUTUBE/SCREENSHOT

U pitanju je jelo komplet lepinja, iz zapadne Srbije, a prvo mjesto na listi od čak 100 svjetskih jela zauzelo je na sajtu specijalizovanom za hranu i gurmanluke Taste Atlas.

Ovaj stari srpski specijalitet datira još iz vremena prije Drugog svetskog rata, a takođe ga mnogi zovu i užička lepinja. U pitanju je lepinja koja se peče u pećnici “na drva”, a potom se na nju stavlja kajmak, umućeno jaje, kao i pretop ili moča koja nastaje od masti koja curi dok se peče jagnjetina (ponekad prasetina).

Ovako spremljena lepinja se potom zapeče, a onda je spremna za jelo. Obično se jede rukama, a mnogi smatraju i da je tako još slađa.

Postoje i varijacije komplet lepinje, a najpoznatija je ona sa pršutom.

Pročitajte još

Na pomenutom sajtu je srpski specijalitet osvojio prvo mjesto sa ubjedljivom ocjenom od 4,71, od maksimalnih 5, a slijedi malezijski specijalitet roti canai (4,68).

Na trećem mjestu je pão de queijo iz Brazila (4,58), a osim užičke lepinje na ovom spisku nalaze se još neka srpska jela poput sirnice (bureka sa sirom, kako ga zovu u Srbiji), koja je zauzela 27. mjesto, a potom i gibanice, koja je na 75. mjestu na listi.

Ipa, majstori za burek su u BiH, pa je tako burek zauzeo osmo mjesto, sa ocjenom 4,5, zeljanica je 29, sirnica dva mjesta niže, krompiruša 58, kljukuša 59, a pura s lučinicom 64.

Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa i iz Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije