Svijet

(VIDEO) Način na koji se hrane i žive je za poželjeti: Vjeruje se da su pripadnici ovog plemena NAJZDRAVIJI NAROD na svijetu

Dvosatno putovanje preko klimavog visećeg mosta samo je prvi korak ka kuvanju večere u dolini Hunza u sjevernom Pakistanu, gdje je poljoprivreda za samostalan život norma.

Pleme Hunza
FOTO: BEST EVER FOOD REVIEW SHOW/YOUTUBE/SCREENSHOT

 Burušo žene svakodnevno putuju zajedno po drva za ogrev kako bi kuvale hranu poput čapatija ili tjestenine sa suvim kajsijama. Za njih je vrijedno truda, jer je večera važan ritual i vrijeme kada se njihove porodice okupljaju.

Pleme Hunza, takođe poznato kao Hunzukuch ili narod Burušo, je grupa domorodačka za Jasin, Hunza, Nagar i druge doline sjevernog Pakistana. Vekovima je ovaj udaljeni region ostao relativno izolovan od ostatka svijeta, omogućavajući narodu Hunza da sačuva svoje drevne tradicije i način života.

Njihov stil života i svakodnevne navike čine ih zdravijim i fizčki spreminijim.

Narod Hunza je dobro poznat po svom posebnom načinu života, koji je čvrsto zasnovan na poljoprivredi i samodovoljnosti. Uzgajaju niz poljoprivrednih proizvoda, uključujući pšenicu, ječam, kajsije i jabuke, na svojim terasastim poljima koja njeguju na strmim planinskim padinama. Oni su u stanju da snabdevaju svoja polja redovnim protokom vode u ovoj sušnoj oblasti zahvaljujući sofisticiranom sistemu za navodnjavanje poznatom kao “kanats”.

Hunza sela su obično izgrađena na visokim visoravnima, pružajući panoramski pogled na okolne planine koji oduzima dah. Njihove tradicionalne kamene kuće su dizajnirane da izdrže oštru planinsku klimu i često su visoke nekoliko spratova.

Pročitajte još

Jedan od najintrigantnijih aspekata Hunza kulture je njihova ishrana, za koju se vjeruje da doprinosi njihovoj izuzetnoj dugovječnosti. Narod Hunza konzumira pretežno biljnu ishranu, bogatu voćem, povrćem, žitaricama i orašastim plodovima. Kajsije su osnovna namirnica u njihovoj ishrani, a poznate su po svom ulju od koštica kajsije. Ljudi imaju dug životni vijek, a neki dostižu i preko 100 godina.

Iako tvrdnje o pojedincima koji žive duže od 100 godina nisu neuobičajeni, bitno je napomenuti da su tačni podaci o rođenju u regionu rijetki. Bez obzira na to, vjeruje se da nekoliko faktora doprinosi njihovom produženom životnom vijeku:

Ishrana: Njihova ishrana je bogata svježim voćem i povrćem. Njihova konzumacija zdravih namirnica čini ih vitalninjim.

Aktivan način života

 Neravni teren doline Hunza podstiče aktivan način života. Svakodnevne aktivnosti poput zemljoradnje, šetnje i penjanja po strmim padinama održavaju ljude Hunza fizički sposobnim.

Nizak stres

Narod Hunza živi u čvrsto povezanoj zajednici koja podržava. Njihov način života bez stresa, jake društvene veze i bliska povezanost sa prirodom mogu doprinijeti njihovom blagostanju.

Čisto okruženje

 Netaknuto okruženje doline Hunza, sa svežim planinskim vazduhom i netaknutim prirodnim okruženjem, vjerovatno doprinosi opštem zdravlju i dugovječnosti, prenosi Stil.

Pleme Hunza ostaje jedna od najzagonetnijih i najfascinantnijih kultura na svijetu. Njihova udaljena lokacija, jedinstven način života i izuzetna dugovječnost i dalje osvajaju maštu svijeta. Iako tajne koje stoje iza njihovog produženog životnog vijeka mogu ostati delimično obavijene velom misterije, ima mnogo toga da se nauči od naroda Hunza o važnosti zdrave ishrane, aktivnog načina života i značaju zajednice i prirode u promovisanju blagostanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu