Banjaluka

(VIDEO) Nesavjesnosti vozača NIKADA KRAJA: Oglasile se Željeznice Srpske u vezi sve učestalijih nepoštovanja saobraćajne signalizacije na pružnim prelazima

Nesavjesni vozači uporno se oglušuju o upozorenja Željeznica RS i ne poštuju saobraćajnu signalizaciju na pružnim prelazima, što potvrđuju nezgode koje su snimljene na prelazima "Incel 2" i "Zalužani" u Banjaluci.

Nova nepažnja vozača pri prelasku preko pružnog prelaza
FOTO: ŽELJEZNICE REPUBLIKE SRPSKE A.D. DOBOJ/FACEBOOK/SCREENSHOOT

U oba slučaja, koja su se dogodila istog dana, 25. juna, vozači se nisu zaustavili prije rampe, iako je bilo očigledno da počinje da se spušta i da uskoro nailazi voz.

I pored nastojanja i zalaganja Željeznica Republike Srpske da se nivo osiguranja na putnim prelazima podiže na viši nivo, problem ignorisanja saobraćajne, kao i aktivirane svjetlosno – zvučne signalizacije na putnim prelazima i dalje je prisutan.  Neodgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju najčešći je uzrok nezgoda na putnim prelazima. Zato je neophodno iznova upozoravati na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i apelovati na odgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, jer će se samo na taj način smanjiti broj nezgoda na putnim prelazima, ali i udesa koji za posljedicu mogu imati tragičan ishod, navode iz ŽRS.

Dodaju da najošrije osuđuju ovakva postupanje učesnika u saobraćaju, ponovo apeluju i podsjećaju, da su svi učesnici u saobraćaju u obavezi da poštuju saobraćajne propise, budu odgovorni prema sebi i drugima, obavezno se zaustave ispred putnog prelaza na adekvatan način i bezbjedno nakon prelaska pruge, nastave vožnju.

Lična nepažnja učesnika u drumskom saobraćaju, neoprezno i neodgovorno kretanje prilikom prelaska preko pruge kao i uništavanje željezničke imovine, najčešći su uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda, zbog čega je neophodno i dalje ukazivati na obavezno poštovanje saobraćajne signalizacije na putnim prelazima. Zaustavite se ispred putnog prelaza. Voz uvijek ima prednost, poručuju iz ŽRS.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu