Zabava

(VIDEO) NOLE JE PONOSNO PJEVAO "VIDOVDAN" Veliki teniser slavio pobjedu u Australiji, legendarna pjesma odjekivala u svlačionici

Uz legendarnu pjesmu Vidovdan uspjeh su slavili i srpski teniseri u Australiji.

Novak Đoković
FOTO: CAROLINE BLUMBERG/EPA

Društvenim mrežama i dalje se širi snimak nastao 28. juna 2020. godine, kada su Novak Đoković i Viktor Troicki , proslavili trofej prvaka ATP kupa u Australiji pjevajući Vidovdan.

Tokom proslave, Đoković je iskoristio opciju živog emitovanja snimka na društvenoj mreži Instagram i u “direktnom prenosu” hiljadama svojih navijača i obožavalaca prenosio ono što se dešava u svlačionici u kojoj su bili Novak Đoković, Viktor Troicki, Dušan Lajović, Nikola Milojević, Nikola Ćaćić i Nenad Zimonjić i članovi delegacije.

Kako je nastala pjesma Vidovdan?

Jedna od najvećih muzičkih zvijezda narodne muzike, Goca Lazarević otkrila je kako je nastala legendarna numera “Vidovdan”.

Pjesma “Vidovdan” važi za jednu od glavnih na svim veseljima, a iako je prvo trebala da pripadne pjevačici Vesni Zmijanac, ovaj hit otpjevala je Goca Lazarević. Goca je 1989. godine otpjevala pjesmu “Vidovdan” koja je obilježila njenu karijeru. Nakon što je pjesma izašla, uslijedile su velike turneje po cijelom svijetu.

Pročitajte još

– Moj bivši suprug Milutin Popović Zahar je te 1989. pravio kompilaciju novih pjesama povodom 600 godina od Kosovske bitke. Pjesma “Vidovdan” je bila namijenjena Vesni Zmijanac. Čim sam je čula, zakukala sam koliko je dobra. Međutim, Vesna nije htjela da je snimi, jer je u to vrijeme bila najpopularnija u bivšoj Jugoslaviji i plašila se da se ne zamjeri drugim narodima. Na kraju sam je otpjevala ja i ponosna sam zbog toga. Volim sve narode, ali ja sam Srpkinja i dičim se time – izjavila je Goca za Kurir.

Pjevačica je istakla da je ove pjesma nastala po želji pokojnog partijarha Pavla.

– On je lično od Zahara zatražio da napiše i komponuje pjesmu povodom šest vijekova od Boja na Kosovu. Danas je pjevaju svi – od zabavnjaka, preko pop muzičara, do klasičnih. Rado je izvode i ruski pjevači i horovi, kao i Grci i Rumuni. Čuje se i u Peruu i na Kubi. Gotovo da nema većeg skupa na kome se horski ne pjeva. Može se slobodno reći da je “Vidovdan” druga himna srpskog naroda, ma gdje se on nalazio. Srpskom narodu niko ne može da “otme” Kosovo. Ne može i nikada neće. Kosovo i Metohija je za Srbe mnogo više od simbola i od naše istorije.

“Kud god da krenem, tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Kosovo!”.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu