Magazin

(VIDEO) "Od nesnosnog bola ribari su odsijecali sebi prste" Otrovna riba "Dragana" VREBA U JADRANSKOM MORU, ovo morate da uradite ako vas ubode

Riba "dragon" ili kako se još zove kod nas riba pauk, riba zmaj ili riba "dragana" jedna je od opasnosti uz meduze koja vreba iz mora na više lokacija koje tradicionalno obilaze turisti iz Srbije tokom sezone.

Ujed dragon ribe je otrovan
FOTO: @JDSCUBA9180/YOUTUBE/SCREENSHOT

Prilikom uboda ona ispušta otrov, te dolazi do jakih bolova.

U proteklim godinama turisti su se sa ovom otrovnom ribom susretali na obalama i ostrvima Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Albanije, a svaki put je scenario bio identičan – do uboda je dolazilo u plićaku u kojem je praktično nevidljiva.

Gdje živi i kako napada dragon riba?

Krije se u pjesku i šljunku, dužine je oko 10 centimetara i na leđnim perajima ima oštre crne bodlje. Ova otrovna riba usljed karakterističnog izgleda i boja, djeluje kao kameleon budući da se savršeno asimilira u okruženje. Ono što je bitno navesti jeste da dragon riba, odnosno, riba pauk nije predator i ne napada, već do susreta sa otrovnim bodljama dolazi nakon što je nagazite, te ih ona instiktivno pokreće kao odbrambeni mehanizam.

Zbog toga se savjetuje da prilikom ulaska u vodu kupači budu obazrivi, pogotovo na plažama na kojima je i ranije dolazilo do uboda.

Šta je bitno da znate nakon što vas ubode dragon riba?

Kada dođe do susreta sa njenim bodljama, iako je bol jak, bitno je da ostanete pribrani.

U prvi mah, dok je ubod još svjež, najbolje je potopiti stopalo u toplu vodu, odnosno, u vodu temperature čiju vrelinu možete da izdržite.

Ovaj proces se vrši usljed činjenice da što je voda toplija efekat otrova slabi jer je otrov je termolabilan.

Bitno je da nakon ovog tretmana primite prvu pomoć od doktora u vidu injekcije ili antibiotika.

Koji su simptomi nakon što nagazite na dragon ribu?

Nakon što dođe do uboda, sem bola, dolazi do glavobolje, osjećaja gušenja, mučnine, teškog disanja, bolova u predjelu srca, a dolazi i do pojačanog znojenja. Postoje i neke indicije da kod srčanih bolesnika može doći do infarkta.

Šta ne raditi nakon uboda dragon ribe?

Savet stručnjaka iz sfere biologije mora ali i medicinskih radnika je da nakon što vas dragon riba ubode, bolno mesto nikako ne pokrivate, zavijate i ne zatvarate.

Nakon što primite tretman, bolovi se prema svjedočenju Srba koji su nažalost imali susreta sa ovom ribom, ponekada nastavljaju i u narednim danima.

kupači na moru
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Prije par godina nagazio na nju u Olimpik biču u Grčkoj, mnogo loše iskustvo. Ispustila je veoma snažan otrov koji je doveo do nesvijesti. Odmah po ubodu otići kod ljekara koji daje injekciju u mesto uboda, odnosno u stopalo – opisao je jedan Srbin svoj susret prošle godine u okviru jedne grupe na Fejsbuku posvećene Grčkoj.

Još gore iskustvo imala je državljanka Srbije čiji je sin nagazio na dragon ribu u Jadranu.

– Treba se čuvati, to je riba pauk u Hrvatskoj, dragana je zovu u Crnoj Gori. Moj sin sa 15 godina je na Jadranu imao loše iskustvo. Ubola ga dok ju je skidao sa udice, nije znao da je to ta riba… Otok strašan, bol nepodnošljiv, odmah smo morali u hitnu u Makarsku, ali ne ponovilo se nikom. Nikad taj strah neću zaboraviti. Čitala sam da su ribari od nesnosnog bola znali sami sebi prste odsjecati, bili su daleko od obale, jer je bol neizdrživ – napisala je ona.

Kao prvu pomoć Srbi koristili i zagrijane šerpe

Unutar fejsbuk grupe “Grčka Info”, jedna državljanka Srbije je navela primjer supruga koji je doživio bolan susret tokom pecanja.

– Muž je upecao i ubola ga u prst. Nije me u svom tom bolu i panici odmah poslušao i napravio je sebi gore. Izgubio je sat vremena tražeći ljekare po Haniotiju. Na kraju je stavio ruku u šerpu a kad je ljekar došao prvo mu je rekao “drži tu ruku u šerpi jer je to najbolji lijek” ali mu je zbog proteklog vremena dao tabletu. Tek poslije dvije godine su mu se ruke izjednačile – napisala je ona.

Najbolji način da se zaštitite od uboda dragon ribe jeste da tokom kupanja nosite patike ili sandale za vodu. U našem odvojenom tekstu pogledajte šta da radite ako vas tokom boravka na moru opeče meduza, prenosi Blic.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu