Svijet

(VIDEO) Pomogao i Ronaldo: Rijad domaćin Svjetske izložbe Expo 2030.

Saudijska prestonica Rijad osvojila je pravo da bude domaćin Svjetske izložbe Expo 2030, pokazali su rezultati glasanja u utorak, u još jednoj diplomatskoj pobjedi jedne zalivske zemlje nakon Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru prošle godine.

Rijad se predstavio kao kandidat za domaćinstvo Expo
FOTO: RIYADH EXPO 2030/TWITTER/SCREENSHOT

Južnokorejski Busan i italijanski Rim takođe su bili u trci za domaćine svjetske izložbe, petogodišnjeg dešavanja koje privlači milione posetilaca i milijarde dolara ulaganja.

Rijad je osvojio 119 glasova, Busan 29, a Rim 17, pokazali su rezultati 182 člana Bureau International des Expositions (BIE) sa sjedištem u Parizu.

južnokorejski Busan je bio kandidat za Expo 2030.
FOTO: YONHAP/EPA

Saudijska Arabija je trebala prikupiti dvije trećine glasova kako bi pobijedila u prvom krugu.

Rijad je angažovao fudbalsku zvijezdu Kristijana Ronalda, koji igra za saudijski klub Al-Nasr, da uvjeri članove komisije u video snimak koji je prikazan prije glasanja. Saudijska prestonica je predložila da bude domaćin dešavanja između oktobra 2030. i marta 2031. godine.

Pobjeda je šlag na tortu za ambiciozni program Vizija 2030 de fakto vladara zemlje, princa Mohameda bin Salmana, koji ima za cilj da odvikne zemlju od zavisnosti od nafte.

Kritičari kažu kako princ Mohamed želi iskoristiti to dešavanje da poboljša imidž svoje zemlje nakon ubistva istaknutog saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine, za koje zapadni čelnici vjeruju da ga je naručio prestolonasljednik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije