Svijet

(VIDEO) Poruke sa sastanka Orbana i Sija u Pekingu: Prekid vatre i političko rješenje u interesu svih strana u sukobu u Ukrajini

Predsjednik Kine Si Đinping izjavio je danas da su prekid vatre i političko rješenje u interesu svih strana u sukobu u Ukrajini.

Viktor Orban i Si Đin Ping
FOTO: VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PM PRESS OFFICE HANDOU/EPA

On je istakao da je prioritet smirivanje situacije uz poštovanje tri principa: neširenje bojišta, deeskalacija borbi i poštovanje prekida vatre na obje strane.

Si je, tokom razgovora sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom tokom Orbanove iznenadne posjete Pekingu, zahvalio mađarskom premijeru za napore u promovisanju političkog rešenja krize u Ukrajini i detaljno objasnio stavove i prijedloge Kine, prenosi agencija Sinhua.

Pročitajte još

Si je pozvao međunarodnu zajednicu da stvori uslove i pruži podršku za obnovu direktnog dijaloga i pregovora između dve strane, ističući da će prekid vatre u ovom sukobu moći da se ostvari samo ako sve velike zemlje unesu pozitivnu umjesto negativne energije, što je prije moguće.

Kina zagovara mir širom svijeta, što je važno za Mađare, narod koji voli mir, teži miru, ravnoteži i harmoniji i uvijek je na strani mira, a ne rata. Kinesko zagovaranje mira umjesto rata u svijetu ima veliki značaj za nas. Što se tiče sukoba u susjedstvu Mađarske, takođe veoma cijenimo vašu mirovnu inicijativu – rekao je Orban obraćajući se kineskom predsjedniku.

Posjetu kineskog lidera Mađarskoj prije dva mjeseca Orban je ocijenio kao istorijski značajnu jer su, kako je naveo, uspostavljeni temelji za prijateljstvo dva naroda za nekoliko budućih generacija.

Orban je takođe zahvalio kineskom predsjednku na “stabilnosti koju Kina znači za svijet usred burnih globalnih političkih previranja”.

Orban je na društvenim mrežama napisao da, osim od zaraćenih strana, od odluke tri svjetske sile, SAD, Evropske unije i Kine, zavisi kada će se završiti rusko-ukrajinski rat i da je zato, poslije sastanaka sa stranama u sukobu, došao u Peking.

Orban je 5. jula boravio u takođe nenajavljenoj posjeti Moskvi, gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i sa njim razgovarao, između ostalog o situaciji oko Ukrajine, a prethodno je 2. jula posjetio Kijev i razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posjete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima sa Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsjedavajuća zemlja EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu