Svijet

(VIDEO) "Priznanje Palestine nije kraj, već samo početak" Govor u kome je Sančez PRIZNAO PALESTINSKU DRŽAVNOST

Španija će službeno priznati palestinsku državnost 28. maja, najavio je premijer te zemlje Pedro Sančez danas u španskom parlamentu.

Pedro Sančez
FOTO: CHEMA MOYA/EPA

Najava je stigla otprilike u isto vrijeme kada su irski i norveški lideri najavili da će učiniti isto.

Sančez je rekao da je razgovarao s liderima i proučavao situaciju u Palestini i da jasno razumije jednu stvar, a da je to da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nema mirovni projekat za Palestinu.

Dodao je da izraelski lider odbija da sluša međunarodnu zajednicu dok nastavlja da bombarduje civilnu infrastrukturu i blokira očajnički potrebnu pomoć.

Pročitajte još

-Borba protiv Hamasa je neophodna nakon 7. oktobra. Ali Netanyahu izaziva toliko boli i patnje u Gazi da je rješenje o dvije države u ozbiljnoj opasnosti – kazao je on.

Sančez je dodao da Španija neće dozvoliti da izraelska ofanziva na Gazu uništi jedino pravedno rješenje bliskoistočne krize.

Poručio je da priznanje Palestine nije kraj, već samo početak i da će Španija nastaviti da vrši pritisak na međunarodnu zajednicu da preduzme akciju.

Također je najavio da će Španija primiti oko 30 djece iz Gaze koja boluju od raka ili drugih teških bolesti, prenosi N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu