Magazin

(VIDEO) RADOVI TRAJALI 5 GODINA Renovirano istočno krilo Bakingemske palate otvara vrata za posjetioce

Istočno krilo Bakingemske palate nakon pet godina radova na renoviranju otvoriće svoja vrata za posjetioce naredne nedjelje.

Turisti ispred Bakingemske palate
FOTO: TOLGA AKMEN/EPA

Tako će posjetioci po prvi put imati priliku da zavire u sobu koja se krije iza čuvenog balkona Bakingemske palate, ali neće moći i da izađu na njega, prenosi danas BBC.

Razlog za to je što je balkon iznenađujuće uzan, a ograda dopire tek do ispod struka, pa se smatra da izlaženje na njega ne bi bilo dovoljno bezbijedno.

Zato će, međutim, posjetioci imati priliku da kroz prozor vide pogled iz perspektive kralja i kraljice, princa Vilijama i Ketrin.

Da bi došli do balkona, članovi kraljevske porodice prolaze kroz centralnu sobu, koja je ukrašena u kineskom stilu i sada je prvi put otvorena za javnost otkako je izgrađeno istočno krilo prije 175 godina.

Uvođenje tura kroz ovaj dio palate koji je ranije bio privatan, predstavlja dio širih ambicija da se kraljevske rezidencije učine dostupnijim javnosti.

Istočno krilo predstavlja glavnu fasadu palate ispred koje se turisti okupljaju da bi posmatrali čuvenu scenu smjene garde.

Obilazak ovog dijela palate košta 75 funti, a za ovu godinu već su rasprodate sve ture.

Ovog ljeta prvi posjetioci imaće priliku da obilaze istočno krilo u grupama  od po 20 ljudi, a ova tura je odvojena od već postojećeg šireg obilaska državnih odaja palate.

                U toku je realizacija projekta vrijednog 369 miliona funti kako bi se renovirao čitav kompleks Bakingemske palate, uključujući i sistem za vodovod i grijanje, kao i električne instalacije.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu