Svijet

(VIDEO) RUSI U OFANZIVI NA KLJUČNI GRAD Ukrajinci se povlače iz dijelova Časiv Jara: "Položaji naših branilaca su uništeni"

Portparol ukrajinske vojske Nazar Vološin potvrdio je da su se ukrajinske snage povukle iz dijela Časiv Jara, strateški važnog grada u Donjeckoj oblasti.

Ruska vojska u Ukrajini
FOTO: HINDUSTAN TIMES/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je istakao da je donijeta odluka da se ukrajinskim borcima omogući da zauzmu povoljnije položaje, ali je upozorio da Rusi nastavljaju pritisak u Ukrajini.

– Nije bilo razumno držati rejon Kanal, u koji je ušao neprijatelj, jer je to ugrožavalo živote naših vojnika. Položaji naših branilaca su uništeni. Komanda je odlučila da se povuče na bezbjednije položaje. Međutim, čak ni tamo neprijatelj ne prestaje s napadima – naveo je on.

Grad se nalazi zapadno od Donjecka i Bahmuta

On tvrdi da su Rusi sebi postavili rok do kojeg moraju da osvoje grad, ali da ga nisu ispoštovali.

Ukrajinci su juče izvijestili da je situacija u gradu i dalje kritično teška i da se vode intenzivne borbe u blizini vodotoka Siverski Donjec – Donbas.

Rusi su juče saopštili da su ukrajinske snage napustile svoje položaje i da pokušavaju da ojačaju odbranu u zapadnom djelu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su ruski vojnici potpuno „oslobodili“ Novi okrug.

Časiv Jar se nalazi zapadno od Donjecka i Bahmuta, koji su već pod ruskom kontrolom. Institut za rat (ISV) nazvao ga je “gradom-tvrđavom”.

Zauzimanje Časiv Jara pomoglo bi Rusiji da napadne ostala važna ukrajinska odbrambena naselja, ocenjuje ISV.

Ukrajincima je nedostajala municija

Nakon što su u februaru zauzeli Avdijevku, Rusi su se sada fokusirali na Časiv Jar, grad na uzvišenom položaju koji bi im potencijalno otvorio put za dalje napredovanje u Donjecku oblast. Pojavila se nezvanična brojka od 25.000 vojnika koje je Moskva poslala da zauzmu grad.

Ukrajinske snage imale su ogromne probleme u odbrani grada jer im je posljednjih mjeseci ponestalo municije.

Ruske snage su generalno pojačale svoje ofanzivne aktivnosti u regionu Donjecka i ulažu najveći dio svojih napora u zauzimanje Časiv Jara.

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski rekao je u utorak da se intenzivne borbe vode i oko Torečkog, grada oko 25 kilometara južno od Časiv Jara, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu