Svijet

(VIDEO) Ruski vojnik otkrio pravo stanje na frontu "Šalju nas POD MITRALJEZE i dronove"

Anton Andrejev, ruski vojnik iz pete čete 1009. puka, opisao je turobnu sliku ruske ofanzive u Harkovskoj oblasti na sjeveroistoku Ukrajine.

Anton Andrejev
FOTO: ANTON GERASHCHENKO/TWITER/SCREENSHOT

 On je rekao da je njegova jedinica desetkovana i da je samo 12 od 100 vojnika preživelo.

On se žali da su on i ostali preživjeli vojnici pod stalnom ukrajinskom vatrom u Vovčansku, glavnoj meti ruskog napredovanja.

– Šalju nas pod mitraljeze, pod dronove, po dnevnom svjetlu, kao meso. A komandanti samo viču: “Juriš” – poručio je Andrejev u videoporuci.

Borbe bijesne otkako su ruske trupe prešle granicu kako bi otvorile novi front 9. maja.

U prvoj nedjelji ofanzive, ruske trupe uspešno su napredovale, čime je dovedena u pitanje sposobnost Kijeva da se odbrani.

Nema više ruskih nacionalista koji kritikuju vojsku

U međuvremenu, Ukrajina je uspjela da stabilizuje liniju fronta, pa Zapad više ne strahuje da bi Rusi mogli da opkole Harkov, drugi najveći ukrajinski grad.

– Ne znam hoću li se izvući ili ne, ali ovo moram da kažem kako bih odao počast onima koji su ovdje umrli kao meso zbog određenih pojedinaca – kazao je Andrejev.

Njegovu video poruku objavio je Telegram kanal Astra.

– Hodate ulicom i čini se da je sve u redu. Ali onda budete uhvaćeni. Slijedi masakr. Tokom prve noći pola ekipe je odmah poginulo – naveo je on.

Ruski državni mediji i visoki zvaničnici još uvijek tvrde da njihova vojska napreduje u smjeru Harkova, a predsednik Putin je iznio tvrdnju da su ruski gubici “nekoliko puta manji nego na ukrajinskoj strani”.

Pročitajte još

Još od neuspješne pobune Jevgenija Prigožina prošlog ljeta, Moskva je počela da uklanja neke od vodećih nacionalističkih glasova kojima je bilo dopušteno da kritikuju ratne napore zemlje.

Zatvoren je Igor Strelkov, popularni bloger i bivši oficir Federalne službe bezbjednosti (FSB), koji je postao glasni kritičar načina na koji Rusi ratuju.

Prošlog mjeseca je uhapšen Ivan Popov, komandant cjenjen u Rusiji, koji je govorio o problemima na ratištu.

Potraga za nestalim rođacima

Uticajni ruski vojni blogeri sada uglavnom podržavaju verziju priče koju zastupa Kremlj i optimistično govore o napretku Moskve i predviđaju kolaps Ukrajine.

Na društvenim mrežama pojavio se niz objava u kojima Rusi traže svoje rođake, nestale tokom ofanzive u Harkovskoj oblasti. Neki od njih kritikuju vojni vrh, tvrdeći da su vojnici poslati na front nakon što su prošli samo minimalnu obuku.

– Nisam se čuo sa bratom od 12. maja kada su poslati u Vovčansk. Zabrinut sam jer je obuka trajala samo nedjelju dana. Je li to uopšte legalno? – pita se Jevgenij na društvenoj mreži VKontakte.

Uprkos velikim žrtvama, ukupna podrška ratu u Rusiji i dalje visoka, djelimično podstaknuta neprekidnom državnom propagandom i nedostatkom alternativnih gledišta, piše britanski Gardijan.

Nezavisno istraživanje pokazuje da 79 odsto Rusa podržava akcije Kremlja u Ukrajini. Međutim, polovina je podržala pokretanje mirovnih pregovora, dok je skoro 40 odsto njih reklo da bi se radije vratili na razdoblje prije nego što je Moskva napala Ukrajinu.

Ukrajina ima niz problema

U rijetkom iskazu nezadovoljstva, grupa Ruskinja čiji su muževi regrutovani u septembru 2022., okupila se ovog mjeseca ispred Ministarstva odbrane u Moskvi.

Vlasti su nedavno pojačale napore za slamanje pokreta poznatog kao “Put kući”, označavajući pokret kao “stranog agenta”, što je izraz koji nosi negativne konotacije još iz sovjetske ere.

Moskva je dosad bila u mogućnosti da popuni svoje trupe bez naređivanja masovne mobilizacije nudeći regrutima velikodušne plate i bonuse. Uspjela je da regrutuje oko 30.000-40.000 vojnika svakog mjeseca, prema proceni britanskog Ministarstva odbrane, prenosi Index.

Istovremeno, Ukrajina se suočava s nedostatkom municije, borbenih aviona i protivvazdušne odbrane, a takođe trpi masovne žrtve.

Iako se čini da je ruska ofanziva u Harkovskoj oblasti zaustavljena, ona je uspjela da postigne barem jedan cilj, a to je da privuče ukrajinske kritične rezerve u tu oblast, dalje od odbrambenih položaja na istoku, dok ruske snage nastavljaju tamo da napreduju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu