Magazin

(VIDEO) SLATKI AUTIĆ ZA DUBOKI DŽEP Najmanji automobil na svijetu ima metar sa metar, 59 kilograma, 4 konjske snage i vrtoglavu cijenu

Lakši je i skuplji od poršea 911. Istovremeno, zvanično i najmanji ikada serijski proizvođeni automobil na svijetu!

Najmanji automobil na svijetu
FOTO: @RIDICULOUS-RIDES/YOUTUBE/SCREENSHOT

U odnosu na ono što se danas naziva malim automobilima, on je zaista mikro, možda čak i ultra mikro automobil. Dugačak je samo 137, a širok 99 centimetara. Težak je manje od većine prosječnih vozača i ima samo 59 kilograma.

Zove se Peel P50 i nastao je početkom šezdesetih godina prošloga vijeka na Ostrvu Man, britanskom krunskom posjedu smještenom u Irskom moru, između Velike Britanije i Irske.

Izađeš, podigneš ga za dršku i “voziš” u rikverc

Originalni P50 pokreće jednocilindričnim DKW-ov motor od 49 kubika zapremine, sa 4,2 konjske snage, inicijalno ugrađivan za mopede njemačkog proizvođača. Zahvaljujući njemu, Peel je u stanju da “juri” ostrvom maksimalnom brzinom od 61 kilometar na sat.

P50 ima manuelni mjenjač sa tri brzine, ali nema onu za kretanje u nazad. Umjesto rikverca, sa zadnje strane autića, tamo gdje se obično nalazi tadnji branik, ugrađena je “rikverc” drška. Kada vozač treba negdje da ga uparkira ili okrene u rikverc, mora da izađe iz kabine i sam ga za nju podigne i pomjeri.

Zanimljivi automobilčić ima samo jedna vrata, sa lijeve strane, a od sve ostale standardne i dodatne opreme ima samo jedan far, jedan brisač i jedan retrovizor. U svoje vrijeme, reklamiran je pod sloganom: “Jedna odrasla osoba i njen ceger!”, a prodavao se po cijeni od tadašnjih 199 funti, što bi danas iznosilo negdje oko 5.000 sadašnjih britanskih novčanih jedinica.

Neobični jednosjed je, između 1962. i 1965. godine, na Ostrvu Man proizveden u samo 50 primjeraka, od kojih se za 47 automobila zna da su zvanično prodati. Taj podata Peel P50 čini rjeđim automobilom od, na primer, jednog supersportskog maloserijskog McLaren-a P1. A od ukupnog broja proizvedenih, 27 primjeraka još uvijek postoje.

Jedan prodat za 176.000 dolara

Peel P50 je 2021. godine proglašen za najmanji serijski automobil ikada proizveden i upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

A za činjenicu sa početka priče, da je skuplji od legedarnog poršea 911 odgovorna je činjenica daje jedan crveni Peel P50 iz 1964. godine, 2016. na aukciji kuće RM Sotheby's prodat za gotovo nevjerovatnih 176.000 dolara.

Tri godine ranije, model istog godišta pronašao je novog vlasnika, posredstvom kuće Bruce Weiner RM Auction, za 120.000 dolara. A još jedan P50 iz 1963. godine, u Dragon Red boji,  je 2022. na onlajn Car & Classic aukciji pronašao svog novog vlasnika za oko 145.000 dolara.

Ovi veliki novčani iznosi predstavljaju dovoljne svote da za njih može da se kupi priličan broj različitih legendarnih modela iz istog ili nekog drugog perioda. Među njima su svakako i neki do više modela različith generacija i verzija kultnog Porsche-a 911, ali i brojnih drugi legendarnih oldtajmera.

Danas prave i “Limited Edition”

Maleni Peel P50, međutim, nije zauvijek ostao u istoriji automobilizma i na stranicama Ginisove knjige rekorda. Nova kompanija Peel Engineering Ltd. pribavila je neophodnu tehničku dokumentaciju u licence i 2010. godine obnovila proizvodnju u Engleskoj.

Čuveni britanski voditelj Džeremi Klarkson je 2008. godine u jednoj od epizoda BBC-ovog serijala “TopGear” vozio najmanji auto na svetu Peel P50

Iako novi Peel spolja izgleda gotovo identično originalu, ima iste dimenzije i masu kao original, od njega se razlikuje po savremenom vješanju, upravljanju i pogonu, kao i novouvedenom stepenu prenosa za vožnju unazad.

U ponudi je kako sa savremenim benzinskim četvorotaktnim motorom od 49 kubika, tako i sa elektrčni pogonom. Maksimalna brzina obe verzije iznosi 45 km/h. A novina iz našeg vijeka je to da se P50 sada može dobiti i kao kabriolet.

Jedno što se drastično razlikuje u odnosu na original od prije 60-ak godina je – cijena. Najjeftinija je benzinska verzija, koja dolazi u kit pakovanju i koju kupac sam sklapa košta – 12.500 funti.

Najskuplji novi Peel P50 je “Limited Edition” model, napravljen u samo četiri primjerka, koga pokreće originalni njemački DKW motor, je zadovoljstvo za koje će retro-nostalgični kupac sa debelim buđelarom morati da izdvoji čak 33.400 funti, prenosi Mondo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu