Digitalna Srpska

(VIDEO) STARLINK JE U PLUSU Maskov satelitski internet postao profitabilan

Zvaničnih podataka nema, ali prema informacijama analitičke kompanije specijalizovane za satelitsku industriju, Starlink je u plusu.

starlink maskov
FOTO: WION/YOUTUBE/SCRENSHOT

Prošlo je skoro 10 godina od kada je Spejs Eks najavio svoje planove o slanju brojnih satelita u svemir koji će ljudima na svakom delu Zemlje pružiti mogućnost brzog i stabilnog interneta. Na početku su mnogi, zbog kompleksnosti i velikih izazova takvog projekta, bili prilično skeptični prema Maskovim planovima, posebno što je u to vrijeme najveća konstelacija satelita bila satelitska mreža Iridium sa samo 66 satelita.

Ali ekipa iz Spejs Eksa bila je istrajna u onome što je naumila pa su u maju 2019. lansirali prve satelite u svemir i nastavili su s konstantnim slanjem novih satelita tokom posljednjih pet godina. Prema podacima analitičke kompanije specijalizovane za tržište satelita Kvaliti spejs, ovakvom uspjehu kakav je do sada postigao Spejs Eks sa Starlinkom nisu se nadali ni najveći optimisti pa je većinu ljudi u industriji uhvatio nespremnima.

Trenutno se u niskoj zemljinoj orbiti nalazi oko 5.200 Starlinkovih satelita, koji pružaju usluge u 57 država širom svijeta, dok je broj korisnika satelita oko 2,7 miliona.

Iako je cijena satelitskog interneta mnogo veća u odnosu na klasičnu optiku i mobilni internet, i dalje postoje mjesta na svijetu, uključujući i ruralna područja u razvijenim zemljama, gdje brzi internet i dalje nije dostupan. Na takvim područjima Starlink djeluje kao idealan način za pristup internetu.

Starlink je profitabilan i ove godine očekuju dobit od skoro 3,8 milijardi dolara (prije oporezivanja i amortizacije). Prema projekcijama stručnjaka ove kompanije, prihodi bi trebalo da iznose 6,6 milijardi dolara, što je prilično nevjerovatno za kompaniju koja pre četiri godine skoro da nije ni imala prihode, piše Zimo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu