Svijet

(VIDEO) "Stranke moraju da se modernizuju" Poznati jutjuber (24) POSTAO ČLAN Evropskog parlamenta

Birači Kipra izabrali su 24-godišnjeg Jutjubera Fidijasa Panajotua, poznatog po svojim viralnim video snimcima, za nezavisnog člana Evropskog parlamenta.

Jutjuber i Ilon Mask
FOTO: SCREENSHOT

Mladić, koji ima 2,6 miliona pretplatnika na Jutjubu, poznat je po svojim video snimcima na kojima razgovara sa poznatim ličnostima poput američkog milijardera Ilona Maska, sa kojim se čak i zagrlio ili ponekad organizuje neobična kulinarska takmičenja.

“Ovo je čudo”

Jutjuber, koji sebe opisuje kao „profesionalnog grešnika“, bez političkog iskustva ili pripadnosti, ušao je u izbornu kampanju pozivajući mlade ljude da glasaju za njega. Osvojio je 19,4 odsto glasova, a njegova neočekivana pobjeda se tumači kao odbacivanje tradicionalnih političkih partija prenosi Indeks.

– Ono što se dogodilo je šok, čudo. Stranke to treba da uzmu u obzir kao upozorenje i znak da moraju da se modernizuju i slušaju narod – rekao je mladi predstavnik koji je aktivan na Instagramu i TikToku za javnu televiziju CiBC.

Pročitajte još

Posmatrači smatraju da je izbor kandidata bez detaljnog programa dokaz da su se tradicionalne stranke udaljile od birača i da ne razumiju uticaj društvenih mreža. Konzervativna partija Dizi osvojila je 24,8 odsto glasova, a slijedi komunistička partija Akel sa 21,5 odsto, koja je izgubila jedno od dva mjesta u Evropskom parlamentu.

Izašlo je skoro 60 odsto birača

Panajotu, sin pravoslavnog sveštenika, koristio je svoje aktivnosti na društvenim mrežama da podstakne mlade da izađu na izbore. Njegovi aduti bili su snimci na kojima razgovara sa stotinu poznatih ličnosti, snimci deset dana provedenih u kovčegu i treninga sa kineskim kung-fu majstorom Šaolinom.

Kipar ima oko 900.000 stanovnika, od kojih 683.432 ima pravo glasa. Izlaznost na izborima bila je 58,86 odsto, a 2019. 45 odsto.

Analitičari ovo povećanje djelom pripisuju „Fidijas faktoru”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu