Društvo

(VIDEO) Voće dobro rodilo, a i cijena solidna: Voćari u Srpskoj zadovoljni ovogodišnjim rodom

Voćari ove godine imaju razloga da budu zadovoljni. Berba ranih sorti ukazuje na dobar kvalitet.

Breskve ispale iz korpe
FOTO: FREEPIK

Poseban razlog za zadovoljstvo imaju proizvođači breskve. Rod je ove godine na mnogim parcelama maksimalan. Voćari zadovoljni i cijenom.

Cijene su na zelenoj pijaci oko 2,5 do tri KM po kilogramu, tako da je to solidna cijena za ovu godinu s obzirom da je veći rod – kaže voćar Velibor Rajković iz Trebinja.

Ove godine voćari nisu imali problema sa kasnim mrazom.

Veću štetu pretrpjeli su proljetos od visoke temperature kada je voće bilo u fazi cvjetanja.

Zbog toga je ove godine rod kruške znatno umanjen, ali ono što je preostalo za berbu garantuje dobit pri trenutnim cijenama na tržištu.

– Za razliku od prošlih godina, stanje je dosta dobro. Zasadi su zdravi i dobre rodnosti, tako da očekujemo ove godine dosta dobar rod – kaže Mladen Marjanović,  predsjednik Udruženja voćara Prijedor, piše RTRS.

I za najzastupljeniju voćnu vrstu jabuku godina je dosta dobra, iako je rod manji od očekivanog. Voćari su se uspješno izborili sa primarnim infekcijama na voćkama.

Pročitajte još

– Završene su primarne infekcije, ali su stalno prisutne sekundarne i naši voćari treba da povedu računa kada je u pitanju zaštita od ovih patogena – savjetuje Dražen Čekić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška.

U dosadašnjem toku sezone voćari nisu imali većih problema sa gradonosnim padavinama zahvaljujući blagovremenim dejstvima Protivgradne preventive Republike Srpske, ali i značajnoj podršci Ministarstva poljoprivrede u nabavci protivgradnih mreža za voćnjake u okviru kapitalnih investicija.

BONUS VIDEO:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu