Svijet

"VIDIO SAM CRVIĆE ISPOD KOŽE, NISU MI VJEROVALI" Agonija stolara Milana traje već četiri godine (VIDEO)

Dok sam igrao fudbal, osjetio sam čudan bol u grudima, na lijevoj strani. Mislio sam da je od napora, ali kada sam video da se ne povlači, otišao sam kod ljekara i tako je počela moja agonija.

"VIDIO SAM CRVIĆE ISPOD KOŽE, NISU MI VJEROVALI" Agonija stolara Milana traje već četiri godine  (VIDEO)
FOTO: 24SATA.HR/FACEBOOK

Tako svoju priču za 24sata.hr počinje stolar Milan Barić (34) iz Đulovca pored Virovitice, koji se suočio sa vrlo čudnim problemom.

Naime, nakon niza pregleda, konačno je otkrio šta mu se dešava – u pitanju je toksokarijaza, bolest koju izaziva parazit Toxocara, a prenose ga životinje poput pasa i mačaka. Milan je jasno vidio da mu nešto mili pod kožom, ali niko mu nije vjerovao.

– Kako sam u međuvremenu obolio od lajmske borelioze koju prenose krpelji, a koja može da napadne i nervni sistem, mnogi su vjerovali da umišljam da vidim crve pod kožom. Dobio sam razne savjete u posljednje dvije godine od ljekara, i od kolega, prijatelja. Jedna ljekarka savjetovala mi je da probam da ga uhvatim, pa sam, kad je taj put izašao baš pod kožu, uzeo tri igle, povezao ih poput češljića i zabio ih u parazita. Dok sam stigao u Hitnu, povukao se. Mene su gledali s čuđenjem i zezali me da to nije parazit nego da sam sebi instalirao tranzistor – kaže Milan.

Milanu paraziti gmižu tijelom već četiri godine: 'Osjećam ih i ne mogu ih se riješiti'

Milanu paraziti gmižu tijelom već četiri godine: 'Osjećam ih i ne mogu ih se riješiti'Više na https://bit.ly/3iuhulb

Posted by 24sata on Tuesday, September 15, 2020

Problem je bio u tome što na ultrazvuku ti crvići nisu bili vidljivi. Davao je krv i stolicu na analizu, pokušavao da dokaže da ne umišlja i ništa. Kod ljekara je otišao kada je jedan simptom postao neizdrživ, a to je bol u očima.

– Oči su me užasno pekle i, kad sam otišao na pregled, ljekarka me je odmah poslala na test na toksokarozu i toksoplazmu. Ne znam šta je vidjela u mojim očima pa je zatražila taj test, ali nalaz na toksoplazmu bio je negativan, dok se toksokaroza pokazala pozitivnom – ističe Milan.

Njegova borba trajala je četiri godine dok konačno nije ustanovljeno šta mu je. Dotle, borio se sa svim mogućim simptomima.

– Povremeno su mi se javljale glavobolje, mučnina i vrtoglavica i gubitak koncentracije. Prije oko godinu dana bolovi su postali neizdrživi – priča Milan.

Dobio je na kraju i terapiju, ali problem je i dalje tu.

– Stanje mi se malo poboljšalo, ali su paraziti i dalje ostajali u tijelu, pa ih povremeno mogu napipati na lijevoj strani grudi ispod ključne kosti. Najbolje se vidi dok prelazi preko ključne kosti. Izgleda poput gliste i tvrdo je. Širine je dva milimetra, a dužina je više od 10 centimetara. Kad stisnem ispod prsta osjetim kako gmiže, odnosno bježi od pritiska. U zadnjem dijelu je tanji i mislim da je to parazitov rep – kaže Milan, koji se sa simptomima i dalje bori, a kaže i da nije siguran kako je bolest uopšte dobio.

– Prije četiri godine me je mačka izgrebala do krvi, a bila je bolesna, oči su joj bile sasvim krmeljive. Moguće je da sam se tada zarazio, ali nikada neću znati sa sigurnošću – kaže on.

Šta je toksokarijaza?

Toksokarijaza je posljedica infestacije psećom glisticom Toxocara canis. Ljudi, najčešće djeca, inficiraju se prljavim rukama, zemljom u kojoj se nalaze jaja Toxocarae canis ili ingestijom kontaminirane hrane. Iz jaja se u digestivnom traktu djeteta {najčešći bolesnici su djeca između 2. i 4. godine} razvija larva koja hematogeno dospjeva do oka, pluća, centralnog nervnog sistema i jetre.

Toksokarijaza se manifestuje kao sistemska bolest (visceralna larva migrans) i -kao očna toksokarijaza. Za razliku od sistemske toksokarijaze koja predstavlja tešku sistemsku infekciju, očna toksokarijaza javlja se kod zdrave djece.

Osnovni izvori zaraze za ljude su: zagađenost zemljišta jajima toksokare,kontakt sa zemljištom,dlaka životinja,zagađenost prehrambenih proizvoda,zaražena voda,nedovoljno termički obrađeno meso (kokošije, golubovi, svinje, divljač,…) kod kojih takođe ide proces migracije larvi, poslije ulaska jaja sa hranom u organizam, prljave, neoprane ruke.