Svijet

"VIDJEĆEMO ŠTA ĆE SE DEŠAVATI" Tramp odbio da se obaveže na mirnu predaju vlasti

Američki predsjednik Donald Tramp odbio je na konferenciji za medije u Bijeloj kući da se obaveže na mirnu predaju vlasti ako izgubi na predsjedničkim izborima u novembru.

"VIDJEĆEMO ŠTA ĆE SE DEŠAVATI" Tramp odbio da se obaveže na mirnu predaju vlasti
FOTO: KEVIN DIETCSH/ EPA

Pa, moraćemo da vidimo šta će se desiti, rekao je Tramp, prenosi BBC.

Naveo je i da misli da će o rezultatima izbora odlučivati Vrhovni sud, ponovo izražavajući sumnju u regularnost glasanja putem pošte.

On smatra da je zato važno da u Vrhovnom sudu bude devet sudija.

– Ova obmana koju izvode demokrate je obmana koja će se naći pred Vrhovnim sudom SAD i mislim da nije dobro da imamo situaciju u kojoj može da se dogodi ishod 4-4 – rekao je Tramp.

Tramp je juče na Tviteru objavio da će su subotu objaviti ime sudije koju želi da imenuje u Vrhovni sud, na mjesto sudije Rut Bejder Ginzberg koja je preminula u petak.

Kanidat demokrata na predsedničkim izborima Džo Bajden, pozvao je kandidata koji pobijedi na izborima da sačeka sa nominacijom za Vrhovni sud do poslije inauguracije u januaru 2021.

Republikanci, međutim, žele da iskoriste priliku i uz pomoć većine koju imaju u Senatu od 53 mjesta, ojačaju konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu na 6-3, dok je prije smrti sudije Ginzberg ta većina bila 5-4.