Politika

“Vidovdan nas uvijek okuplja” Vučić istakao da niko ne može da sruši SRPSKO JEDINSTVO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i svuda u svijetu gdje žive da niko ne može da sruši srpsko narodno jedinstvo, te da Srbija želi da sačuva svoju samostalnost i nezavisnost.

“Vidovdan nas uvijek okuplja” Vučić istakao da niko ne može da sruši SRPSKO JEDINSTVO
FOTO: SRNA

Živimo i u državama širom sveta, ali imamo isti jezik, kulturu, imamo Vidovdan koji nas uvijek okuplja, rekao je Vučić u Palati Srbija u Beogradu na svečanosti na kojoj je uručio vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

On je dodao da Srbi moraju da gledaju i druge narode koji žive sa njima i da sa njima imaju najbliže odnose – od Mađara, do Bošnjaka, Slovaka, Hrvata i drugih, jer ih “sve iste muke muče”.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Zato danas, na dan kada se sve vidi, hoću da im kažem da ćemo zajedno da prebrodimo sve teškoće i da ćemo da podižemo Srbiju koja će biti uspešna zemlja, koja će da čuva samosvojnost i tradicionalna prijateljstva, i biti na evropskom putu, ali koja nikad neće dozvoliti da neko ugrozi njenu nezavisnost i pravo da bude svoja na svome – istakao je Vučić.

Pročitajte još

On je naveo da se danas na Vidovdan vidi da Srbija korača brzo naprijed, brže nego ikad u svojoj istoriji i da je nije lako zaustaviti na tom putu, dodajući da se postavlja pitanje da li izabrati put velike kuraži ili mudrosti.

– Biraću put mudrosti, umjesto puta velike kuraži, jer želim da nas ima više, da imamo bolju ekonomiju, da napredujemo brzo. Ali i kada se javno odričem velike kuraži, ipak je neće biti manje nego što su nas preci zadužili. Neka živi jedinstvo srpskog naroda – poručio je Vučić.

Govoreći o značaju Vidovdana, Vučić je naglasio da Srbi vijekovima svakog 28. juna odgovaraju na ista pitanja – da li slave pobjedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu žrtvu, te da se odgovori na ta pitanja mijenjaju od generacije do generacije, a zaboravlja se da istorija može da bude samo jedna.

On je istakao koliko taj datum znači za opstanak države i nacije.

– To je najvažniji znak na našem nacionalnom nebu ispod kojeg se okupljamo i tražimo razlog da postojimo. On je putokaz i zvezda koju pratimo. Bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se rasuli – rekao je Vučić.

On je naveo da su srpski preci na Kosovu polju branili civilizaciju i kulturu i istinske evorpske i srpske vrijednosti, a ne “zemaljsko zamalena carstvo”, te da je u tome i ta moralna vertikala.

– Na Vidovdan Srbi ne pjevaju, nego se sa skrušenim pijetetom sjećaju – poručio je Vučić.

On je dobitnicima vidovdanskih odlikovanja zahvalio za ljubav prema Srbiji i za sve što su učinili za Srbiju, čije su građane usrećili.

– Samim tim vi ste postali dio našeg nacionalnog neba. Vidovdan mora da bude simbol koji nas tjera da stvaramo nove simbole, zvijezde, mitove, novi život, nove inspiracije, da u Vidovdanu tražimo našu budućnost – poručio je Vučić.

Govoreći o svom drugom predsjedničkom mandatu, Vučić je istakao da ne postoji veća čast nego dva puta zaredom dobiti tako veliku podršku naroda, ali ni veća obaveza i odgovornost, posebno u teškim vremenima.

– Danas na Vidovdan razmišljam – da li nam je najvažnija hrabrost da čuvamo sve naše ili za nijansu mudrost da gradimo budućnost, ili nam je potrebno i jednog i drugog, taman da sačuvamo samostalnost i nezavisnost u odlučivanju i da budemo svoj na svome i opstanemo – rekao je Vučić.

On je naveo da je lako reći da se treba držati samo hrabrosti, ali da se plate i penzije dijele zahvaljujući mudrosti i pameti i pogledu u budućnost zemlje, privlačenju investicija, jer bez toga ne bi bilo ni snažnije vojske, ni snažnije Srbije.

– Moramo da idemo u Evropu i gledamo u Evropu da bismo imali sve što imamo i budućnost za našu djecu, ali istovremeno moramo da imamo i hrabrost da im kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samostalnost, da imamo svoje mišljenje koje ne mora uvek da im se svidi. Valjda je i to Evropa, različito mišljenje i pogled na svijet – rekao je Vučić.

Uručenju odlikovanja prisustvovali su i najviši zvaničnici Republike Srpske – srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković.

Prisustvovali su i premijer Srbije Ana Brnabić, ministri, zvaničnici Srbije, te predstavnici vjerskih zajednica i mnoge javne ličnosti, kao i bivši predsjednici Srbije i SR Jugoslavije.

Vidovdanska odlikovanja dodjeljuju se zaslužnim pojedincima i institucijama iz zemlje i inostranstva koji su svojim zalaganjem dali veliki doprinos u sferama u kojima rade i djeluju.

Prihvati notifikacije