Politika

Vidović održao Salkiću LEKCIJU IZ ISTORIJE: Onaj kome smeta Sveti Sava protiv je nasljeđa Nemanjića i Kotromanića

Ramiz Salkić, potpredsjednik Srpske, još jednom je pokazao da vodi jedino politiku nemira na ovim prostorima, rekao je zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske, Siniša Vidović.

Vidović održao Salkiću LEKCIJU IZ ISTORIJE: Onaj kome smeta Sveti Sava protiv je nasljeđa Nemanjića i Kotromanića
FOTO: UJEDINJENA SRPSKA

Smatra da Salkićeva izjava ne doprinosi poboljšanju odnosa i dobrom životu u BiH jer, kako navodi, Salkić konstantno u svojim izjavama širi mržnju, dok Srbi poštuju svaku vjeru i opredjeljenje.

– Ne znam zbog čega Salkiću toliko smeta sve što ima veze s pravoslavljem i Republikom Srpskom od koje, u konačnici, prima platu. Za Salkićevu informaciju, Knez Miroslav, brat Stefana Nemanje i stric Svetog Save, bio je oženjen sestrom Kulina bana, a kralj Tvrtko Prvi Kotromanić se krunisao za kralja u manastiru Mileševa, na grobu Svetog Save. Članovi loza Nemanjića i Kotromanića su sebe smatrali kao dvije ruke jednog tijela, dakle jednog naroda i jednog bića. Stoga oni koji se bore protiv Svetog Save i žele da se on izbaci iz prosvjetnih institucija ne samo što ne znaju ko je bio Sveti Sava, već se bore i protiv nasljeđa Nemanjića i Kotromanića. Dakle, žele da se potisne evropska i hrišćanska kultura i civilizacija kojoj pripadamo, a nametne osmanska i osvajačka kultura i civilizacija, koja je došla i ima tendeciju da se predstavi kao autohtona – ocijenio je Vidović.

Sveti Sava je, dodaje on, bio onaj koji u svojoj ličnosti ne samo da spaja civilizacije i religije, a to se vidi tokom njegovih putovanja u Svetu Zemlju, već ih i ispunjava i nadilazi.

– Onima koji smeta Sveti Sava ne razumiju i umanjuju značaj prosvjete i napretka, te žele da se vrate u doba ropstva, tlačenja i neznanja – navodi Vidović u saopštenju.

Takođe ističe da ime Svetog Save u sebi ne sadrži isključivo uže vjersko obilježje, već je on poznati prosvjetitelj i učitelj, čije proslavljanje ne čini štetu pripadnicima drugih naroda i vjerskih zajednica.

– Takođe, obilježavanje Svetog Save nije u sukobu s Pravilnikom o kriterijumima za školske nazive, simbole i organizacije školskih manifestacija i ne predstavlja ništa protivzakonito – zaključuje Vidović.