Politika

Vigemark: Mislimo da se pitanje NATO preuveličava, podnošenje ANP je tehnička stvar

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark kazao je kako je najvažnije da se nastave napori ka formiranju vlasti, nastavi proces formiranja novog Savjeta ministara i mandatara, bilo da se radi o Zoranu Tegeltiji ili nekom drugom, javlja N1.

Vigemark: Mislimo da se pitanje NATO preuveličava, podnošenje ANP je tehnička stvar
FOTO: HDZ BIH

U izjavi novinarima, nakon današnjeg susreta s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, on je rekao kako je sporazum koji su potpisali lideri SDA, HDZ BiH i SNSD Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik dobra osnova za koalicionu vladu.

To je prioritet broj jedan koji je Evropska unija postavila na samom početku. Komesar Han je bio vrlo jasan tokom svog boravka ovdje u martu. Ne vjerujemo u preduslove za formiranje vlasti. Naravno da razumijemo kako postoji niz pitanja koja trebaju biti razjašnjena, ali nepostojanje vlade paralizuje i to je veliki problem – rekao je Vigemark.

On je rekao kako ne postoji alternativa tom sporazumu, naglasivši kako su i iz EU nekoliko puta podvukli da zemlja treba uspostaviti vlast, jer bez nje nema ni EU integracija ni NATO integracija.

– Mislimo da se pitanje NATO preuveličava, podnošenje Godišnjeg nacionalnog plana je tehnička stvar. Razgovarali smo o tome s kolegama u NATO i oni se slažu. Htjeli bismo vidjeti da se zemlja kreće naprijed u smislu odnosa s NATO. Srbija održava odnose s NATO, ako Srbija može to uraditi, onda može i BiH. Ali trenutno se ništa ne dešava, zemlja je u zastoju, a građani ove zemlje, oni koji ne razmišljaju o odlasku, oni su koji su pogođeni najviše. Ohrabrujemo političke lidere da odustanu od retorike i postignu sporazum, njihov je posao da postignu kompromis. To su učinili 5. avgusta, a to isto bi trebali učiniti 5. septembra ili bilo kad – rekao je Vigemark.

(N1)