Društvo

"Virus je veoma nepredvidiv" Dr Ostojić otkriva koje je jedino rješenje za zaštitu djece od korone

Pedijatar-pulmolog dr Olivera Ostojić, načelnica dečije klinike u KBC "Dragiša Mišović" objasnila je da je vakcinacija jedino rješenje kako bismo zaštitili djecu i smanjili procenat zaražavanja kod njih.

"Virus je veoma nepredvidiv" Dr Ostojić otkriva koje je jedino rješenje za zaštitu djece od korone
FOTO: PRVA TV/SCREENSHOT

Ovaj virus je nepredvidiv, iz dana u dan saznajemo nešto novo o njemu i svaki put nas iznenadi. Nažalost, beba koja je preminula je bila izuzetak, imala je “citotinsku oluju” i nije uspjela da se izbori sa virusom – počela je dr Ostojić.

Pročitajte još

Ona ističe da ginekološka udruženja posle istraživanja o efikasnosti vakcina kod trudnica preporučuju trudnicama da se vakcinišu.

– Preko 90.000 trudnica se vakcinisalo i nisu imale nijednu neželjenu reakciju nakon vakcine. To su ozbiljna i obimna naučna istraživanja koja ja podržavam, preporuka je za njih da se vakcinišu – naglasila je dr Ostojić i dodala:

– Što se tiče vakcinacije djece, to ćemo da sačekamo. Moderna i Fajzer su već počeli istraživanja o vakcini za djecu stariju od 12 godina. Pedijatrijski stav je da je vakcina dobrobit koja je iskorenila ozbiljne bolesti. Za sada je bitno vakcinisati mlade ljude od 18 i više godina, jer se pokazalo da korona i kod njih izaziva teže kliničke slike. Masova imunizacija populacije će smanjiti cirkulaciju virusa, kada pređemo više od 70 odsto vakcinisanih, virus će se umoriti, neće moći da opstane, možda ostane samo kao prehlada, ali to će naknadna istraživanja pokazati – istakla je dr Ostojić, pišu Novosti.

Apelovala je na sve ljude da se okrenu masovnoj imunizaciji jer će to smanjiti procenat zaražavanja kod djece i da treba da poštujemo sve mjere, jer tako blokiramo virus i on nema gdje.

Prihvati notifikacije