Politika

"VIRUS SE PRENOSI I PRIJE 22 ČASA" Stanivuković pozvao nadležne da preispitaju donesene mjere

Poslanik PDP u NS RS Draško Stanivuković pozvao je nadležne institucije da preispitaju mjere kojima se ograničava rad ugostiteljskih objekata do 22 časa.

"VIRUS SE PRENOSI I PRIJE 22 ČASA" Stanivuković pozvao nadležne da preispitaju donesene mjere
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naveo je da je najveći izvori širenja virusa korona iz privatnih okupljanja, a ne iz ugostiteljskih objekata.

–  Da mjera ograničenja rada ugostiteljskih objekata nema smisla jasno je jer se virus može prenijeti i do 22 časa, kao i poslije, kao što se prenosi i za 14 i za 16 časova rada. Ta mjera neće smanjiti ništa osim smanjenja prihoda – rekao je Stanivuković.

On postavlja pitanje šta je sa muzičkim radnicima kojih je u Banjaluci preko 1000, a koji su ostali bez osnovnog izvora prihoda od kojih su mnoge porodice prehranjivane, te tvrdi da je puno bolji način pojačane kontrole nego skraćivanje radnog vremena.

Dodaje da je neophodno pronaći modalitete da se kroz podsticajne mjere pomogne i ovom dijelu stanovništva.

– Viđali smo prethodnih mjeseci da mjere koje su donosene nisu smanjivale broj zaraženih, već samo povećavale broj nezaposlenih i pad prihoda mnogih preduzeća, od onih mikro, do srednjih i velikih biznisa – kaže Stanivuković.

Stanivuković tvrdi da ta dva sata znače ugostiteljima, te daje prijedlog da pojačaju kontrole i kažnjavaju oni koji krše mjere, a ne da se ide sa pooštravanjem i uvođenjem novih mjera koje guše privredu.

– Uprkos svemu ne smijemo da urušavamo poslovni ambijent. Zdravlje je prioritet, ali ne smijemo štetiti ekonomiji, zaključuje PDP-ov poslanik.