Društvo

VIŠE OD 200 ZATVORENIKA DONIRALO NOVAC Osuđenici se odrekli plata da bi đacima poklonili 16.000 maski

Više od 200 osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici doniralo je novac za izradu više od 16.000 višekratnih zaštitnih maski za đake od prvog do četvrtog razreda svih osnovnih škola u tom gradu.

VIŠE OD 200 ZATVORENIKA DONIRALO NOVAC Osuđenici se odrekli plata da bi đacima poklonili 16.000 maski
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zamjenica gradonačelnika Svetlana Milovanović je zahvalila zavodu na donaciji i najavila raspodjelu maski po školama sljedeće sedmice i dodala da će svako dijete dobiti po pet maski.

Osuđenici radno angažovani u krojačkom pogonu su sami odlučili da pokrenu akciju „Doniraj masku školarcu“ i odreknu se plate koju primaju za svoj rad i sredstva usjmere za kupovinu materijala, krojenje i šivenje maski za najmlađe osnovce.

U pogonu radi 30 osuđenika koji su prošli sertifikovanu obuku za krojače, a ostali radno angažovani osuđenici u KZP u Sremskoj Mitrovici su se priključili akciji i takođe donirali platu ili druga lična sredstva.

Osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu odmah na početku epidemije počeli su da šiju dnevno i do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i lica lišena slobode u svim zavodima kako bi se spriječilo širenje virusa i ta proizvodnja i dalje traje i proširena je na izradu zaštitnih odjela, nazuvica i kapa.

Na početku epidemije oko 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u zemlji (Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu) odreklo se jednog suvog obroka u korist najsiromašnijih građana, što je takođe bila akcija koju su osuđene osobe same inicirale, prenosi Telegraf.