Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VIŠE OD 3.500 RADNIKA OSTAJE BEZ POSLA Honda gasi fabriku u Velikoj Britaniji

Biznis
Autor:

Foto: Grammer ad/RAS Srbija

Japanska kompanija Honda je potvrdila da će zatvoriti fabriku u britanskom gradu Svindon do 2021. godine, što će 3.500 radnika ostaviti bez posla, prenose britanski mediji.

Japanski proizvodač automobila je saopštio da je ovu odluku donio nakon što su “znatne i obimne” konsultacije pokazale da ne postoji “alternativa koja je izvodljiva i održiva”, piše Dejli star.

U saopštenju se navodi da je u konsultacijama učestvovalo više organizacija i grupa, između ostalih i predstavnici britanske vlade i spoljni konsultanti koje je angažovao sindikat Junajt.

Iz Honde su dodali da će sada početi razgovore sa zaposlenima o socijalnom programu.

Fabrika trenutno proizvodi 150.000 automobila godišnje, i ovo je prvo zatvaranje jednog njenog pogona u 71-godišnjoj istoriji kompanije.

– Odluka o zatvaranju postrojenja je dio Hondine šire globalne strategije kao odgovor na promjene u automobilskoj industriji. Kao što je već objavljeno u februaru, Honda ubrzava realizaciju planova vezanih za električne automobile, i kao rezultat toga, resursi, kapaciteti i proizvodni sistemi za elektrificirana vozila biće koncentrisani u regionima sa velikom tražnjom kupaca – navodi se u saopštenju.

Hondino evropsko sjedište će ostati u Velikoj Britaniji, ali će odluka o gašenju fabrike, pored 3.500 zaposlenih, ugroziti još na desetine hiljada novih radnih mjesta, kako u lancu dobavljača, tako i u drugim preduzećima koja opslužuju fabriku, piše Dejli star.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO