Politika

VIŠE POSLA, MANJE POLITIKE Da li Srpsku ugrožavaju obojene revolucije ili siromaštvo?

Ono što su za vlast famozne obojene revolucije, to su za opoziciju bijeda građana i institucije „zarobljene režimom“. Šta od toga više ugrožava Republiku Srpsku?

VIŠE POSLA, MANJE POLITIKE Da li Srpsku ugrožavaju obojene revolucije ili siromaštvo?
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Miladin Stanić nema dvojbe ugrožava nas siromaštvo „koje produkuje vlast“.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Problem je njihovo ponašanje, odnos prema javnoj potrošnji, prema javnim preduzećima. Sve je to neorganizovano, sve je u funkciji pojedinaca, stranaka na vlasti. Republika Srpska je zarobljena režimom, institucije ne funkcionišu i to je ključni razlog problema u Srpskoj. Kakve obojene revolucije? Nikad žene nisu predvodile revolucije, nikada nisu hapšene majke čija su djeca ubijena. To je smiješno. Revolucija se ne vodi mirnim putem, bez ikakvih ekscesa, bez nastojanja da se osvoje institucije. Zna se kako su kroz istoriju vođenje revolucije – kaže Stanić za Srpskainfo.

Međutim, Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ima dijametralno suprotno mišljenje. Perišić smatra da su za Srpsku mnogo opasnije obojene, naručene revolucije čiji su stratezi izvan BiH i Srpske. Oni su, tvrdi, brojni, čine ih obavještajne službe zapadnih zemalja, tzv. nevladine organizacije, mediji, milijarderi, među kojima je poslovično najpoznatiji Džordž Soros.

Perišić kaže da stratezi revolucija ne funkcionišu po hijerarhiji, niko nije na vrhu, nego egzistiraju po principu mreže, koja je simbolika savremenog svijeta.

– Republika Srpska je najstabilniji dio BiH u svakom smislu. Ali, Srpska takva kako je vodi Milorad Dodik ne uklapa se u te evropske i međunarodne tokove koje diktira Zapad. To je problem. I zato smeta u BiH i zbog toga ti zapadni tehnolozi obojenih revolucija imaju podršku medija iz BiH i pojedinih iz okruženja. Ti mediji su korumpirani od strane istih tih stratega, njihovih vlasnika, koji su u istom timu – kaže Perišić za Srpskainfo.

Foto: N1/Screenshot
Foto: N1/Screenshot
Srđan Perišić

On ne negira da realni problemi postoje u svakom društvu, pa i u našem, od kojih su mnogi proizvod desetogodišnje svjetske ekonomske krize.

– Ali, vidimo da je RS i dalje stabilna, bez obzira na težak život svih nas i koji radimo, a kamo li onih koji nemaju posao. Ti teški momenti, nažalost, mogu da budu iskorišteni. To je praksa svih obojenih revolucija, da se iskoristi jedna stvar kao gorući problem u Srpskoj. Devetomjesečna obojena revolucija u slučaju “Dragičević” bila je neuspješna. Ali, opasnost po RS nije prošla. Postoji nova opasnost da stratezi obojenih revolucija zaoštre stvari, da krenu kao u Ukrajini u političke likvidacije istaknutih javnih ličnosti, političara koji su podržali proteste, pa čak i vođa protesta, ne bi li se neuspješna revolucija vratila u svoj tok i krenula u rušenje Srpske – ističe Perišić.

Pročitajte još

Ekonomista Milenko Stanić smatra da će uvijek biti političkih priča o revolucijama, ali da bi ih bilo mnogo manje kada bismo svi živjeli bolje.

– Ekonomska pitanja treba staviti iznad političkih. Ekonomija oplemenjuje i politička zbivanja. U uslovima kada narod normalno živi i radi, kada standard raste, manji je prostor da se iskazuju političke podjele i sukobi. Uvijek će biti onih koji se bune, ali ako nemaju uporište u životnim problemima građana, onda njihova priča neće dobiti veće dimenzije – kaže Stanić za Srpskainfo.

Međutim, statistika u RS pokazuje rekordnu zaposlenost, rast plata, BDP, izvoza. Stanić smatra da rast BDP od oko tri odsto u posljednjih nekoliko godina nije dovoljna i da je ispod svjetskog prosjeka od 3,7 procenata.

– Zemlje EU i visokorazvijene zemlje imaju stopu rasta od dva odsto, ali nije isto kada imate tri odsto na mizeran nivo BDP kao što je naš i dva odsto na ogroman proizvod kao što je njihov. Sa ovim stopama rasta treba nam više od 50 godina da dostignemo njihov nivo, pod uslovom da oni u tom periodu uopšte ne bi imali rast. To je ogroman raskorak u životnom standardu i razvijenosti. Dakle, kao građani RS i BiH nećemo osjetiti mnogo rast od tri odsto. Rast mora da bude veći od pet odsto da bi se osjetio u kratkom vremenskom periodu – zaključuje Stanić.

Prevrati

Srđan Perišić kaže da je obojena revolucija jedan od pet vrsta prevrata, gdje se pod dominantnom parolom organizuju stalne demonstracije i protesti bez vremenskog ograničenja, koje izvode razne nevladine organizacije, najčešće omladinskog karaktera.

– One nisu nevladine, nego ih neko finansira iz inostranstva. Najviše se okupljaju na društvenim mrežama što je danas efikasno sredstvo djelovanja stranih garnitura. Sve obojene revolucije su imale dominantnu parolu. Sjećamo se 5. oktobra 2000. i rušenja Miloševića kada je bila parola „da se živi kao sav ostali svijet“. Parola ove obojene revolucije je da se zaustavi korupcija vlasti RS koja se ogleda u ubistvu Davida Dragičevića. To je već devet mjeseci – zaključuje Perišić.