Politika

VIŠEDECENIJSKI POLITIČKI STAV Džaferović: Deklaracija SDA nije pretnja srpskom narodu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da je deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) višedecenijski politički stav i viđenje uređenja BiH koje podrazumijeva ravnopravnost svih ljudi u svakom dijelu zemlje.

VIŠEDECENIJSKI POLITIČKI STAV Džaferović: Deklaracija SDA nije pretnja srpskom narodu
Foto: Avaz/RAS Srbija

Stranka demokratske akcije svoju deklaraciju nikome ne nameće silom ili prijetnjama nego, naprotiv, stalno poziva na dijalog. Potpuno je jasno da se do promjene Ustava može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH. I nikako drugačije.

Deklaracija, dakle, nije prijetnja nikome, ni srpskom narodu ni RS. Stoga histerične reakcije Milorada Dodika nisu ništa drugo nego pokušaj da u deklaraciji SDA traži alibi za vlastitu najavu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodik to radi plasirajući teze o “ugroženosti srpskog naroda” i “pravu na samoopredjeljenje”, što su teze koje je Miloševićev režim plasirao devedesetih godina prošlog vijeka kao uvod u agresiju – istakao je Džaferović.

On je rekao da je dobrodošao stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi da se u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum te da je to dužnost i Srbije kao strane potpisnice.

– Dobrodošao je i njegov stav da se sva pitanja rješavaju dijalogom. Indikativan je, međutim, izostanak Vučićeve reakcije na Dodikove najave o odcjepljenju RS, kao i na deklaraciju SNSD iz 2015. godine, u kojoj se najavljuje to odcjepljenje, jer je upravo to istinska i jedina prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu. Bilo bi neophodno da se Vučić, kao predsjednik države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno i nedvosmisleno odredi i po tom pitanju – rekao je član Predsjedništva Šefik Džaferović.