Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VIŠEDECENIJSKI POLITIČKI STAV Džaferović: Deklaracija SDA nije pretnja srpskom narodu

Politika
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da je deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) višedecenijski politički stav i viđenje uređenja BiH koje podrazumijeva ravnopravnost svih ljudi u svakom dijelu zemlje.

– Stranka demokratske akcije svoju deklaraciju nikome ne nameće silom ili prijetnjama nego, naprotiv, stalno poziva na dijalog. Potpuno je jasno da se do promjene Ustava može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH. I nikako drugačije.

Deklaracija, dakle, nije prijetnja nikome, ni srpskom narodu ni RS. Stoga histerične reakcije Milorada Dodika nisu ništa drugo nego pokušaj da u deklaraciji SDA traži alibi za vlastitu najavu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodik to radi plasirajući teze o “ugroženosti srpskog naroda” i “pravu na samoopredjeljenje”, što su teze koje je Miloševićev režim plasirao devedesetih godina prošlog vijeka kao uvod u agresiju – istakao je Džaferović.

On je rekao da je dobrodošao stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi da se u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum te da je to dužnost i Srbije kao strane potpisnice.

– Dobrodošao je i njegov stav da se sva pitanja rješavaju dijalogom. Indikativan je, međutim, izostanak Vučićeve reakcije na Dodikove najave o odcjepljenju RS, kao i na deklaraciju SNSD iz 2015. godine, u kojoj se najavljuje to odcjepljenje, jer je upravo to istinska i jedina prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu. Bilo bi neophodno da se Vučić, kao predsjednik države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno i nedvosmisleno odredi i po tom pitanju – rekao je član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO