Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VIŠESTRUKA DOBIT “Folksvagen” pravi fabriku u regionu, Srbija ima velike šanse da BUDE IZABRANA

Biznis
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Dolazak “Folksvagena” u Srbiju bio bi u redu najvažnijih ekonomskih vijesti posljednjih decenija, što zbog direktnog uticaja na rast zemlje što zbog potencijalnog dolaska drugih kompanija.

Ovo tvrde ugledni srpski ekonomisti koji, ne želeći da u brojkama spekulišu o benefitima dolaska njemačke kompanije, tvrde da bi ta fabrika u Srbiji bila velika stvar.

Iz pregovaračkih krugova dosad je procurilo da bi u novo postrojenje “Folksvagen” uložio 1,4 milijarde evra, posao bi dobilo oko 5.000 radnika, među njima 650 inženjera. Izvoz iz tog postrojenja bi mogao da dostigne 4,5 milijarde evra godišnje. Kapacitet buduće fabrike bio bi 300.000 automobila godišnje. I sve to već od 2023. godine, kada bi, kako proijava u javnosti, njemački gigant iz Srbije mogao lansirati prve četvorotočkaše.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Jurij Bajec ne želi da govori o benefitima u brojkama, ali tvrdi da bi dolazak “Folksvagena” za Srbiju bio veliki događaj zbog mnogo toga.

– Riječ je o krupnoj stvari, ne samo zbog činjenice da bi u Srbiju došla jedna od najmoćnijih svjetskih kompanija u proizvodnji automobila, već i zbog niza drugih prednosti. Dolazak jedne tako velike kompanije, sa tehnološki složenom proizvodnjom, podrazumijeva i angažovanje drugih kompanija u našoj zemlji koje bi za nju proizvodile dijelove. To se moglo vidjeti i u slučaju “Fijata”. Drugi indirektan efekat bio u tome što bi poslije dolaska “Folksvagena” u Srbiju, kao jednog od vrlo ozbiljnih predstavnika privrede u svijetu, u našu zemlju mnogo lakše i odlučnije dolazile i druge kompanije. Konačno, dolazak jedne tako velike firme sigurno bi pozitivno uticao i na privredni rast, što bi bilo od velikog značaja u situaciji kada je Srbiji potreban dugoročan i održiv rast od pet odsto godišnje – kaže Bajec za Blic.

Dolazak njemačkog giganta slično tumači i ekonomista i profesor Milojko Arsić, koji objašnjava da bi to bila najveća investicija u Srbiji.

– Prednosti bi bile višestruke – u Srbiji bi se proizvodilo oko 250.000 automobila, što bi značilo posao za 5.000 do 6.000 ljudi. Važno je i to što bi dolazak takve kompanije značio da je Srbija sigurna zemlja za ulaganje, posebno zbog toga što su Nijemci oprezni investitori i što ne ulažu olako. Takva investicija bi u velikoj meri izvršila proizvodnu i industrijsku integraciju Srbije sa Zapadnom Evropom – ocijenio je Arsić.

Prije dvije nedjelje iz “Folkswagena” su poručili da ispituju tržište jugoistočne Evrope i da konačnu odluku o mjestu nove fabrike još nisu donijeli.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO