Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VIŠESTRUKA KORIST Do stabilnog gasnog sektora uz novi zakonodavni i regulatorni okvir

Biznis
Autor:

Foto: Pavlo Palamarchuk/EPA

Sektor snabdijevanja prirodnim gasom u Bosni i Hercegovini je nepredvidiv i neregulisan, cijene gasa su prilično visoke u odnosu na region, a sve to skupa stvara veliku nesigurnost i nestabilnost u ovoj oblasti.

Osim toga, BiH trenutno ima samo jedan izvor snabdijevanja prirodnim gasom i mora učiniti napore da obezbijedi alternativne izvore.

To su neke od ključnih poruka koje su o stanju u ovoj oblasti poslate sa konferencije “Opcije razvoja sektora prirodnog gasa u BiH” koja je nedavno održana na Jahorini, a okupila je ključne aktere energetskog sektora iz BiH i regije. Cilj je bio da se još jednom pokrene diskusija o najpogodnijem zakonodavnom i regulatornom okviru s ciljem osiguranja razvoja i bezbjednosti snabdijevanja prirodnim gasom u BiH, a u skladu s direktivama EU.

– Veoma je važno da BiH preduzme korake kako bi što prije organizovala sektor gasa na transparentan način. To će omogućiti gasnim kompanijama da rade na efikasan i transparentan način, a kupci će unaprijed znati kako se izračunavaju cijene koje plaćaju – istakao je na konferenciji šef misije USAID u BiH Piter Dafi.

Po njegovim riječima, BiH mora odabrati najpovoljniju opciju snabdijevanja gasom, kako bi diversifikovala izvore snabdijevanja i obezbijedila da građani i privreda ne ostanu bez ovog važnog energenta.

Foto: Srna

Piter Dafi

Konferenciju je organizovao upravo projekat USAID-a “Investiranje u sektor energije”, dok je pokrovitelj bilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pomoćnik ministra Admir Softić podsjetio je tokom konferencije da je regulisanje ove oblasti za BiH važno i zbog obaveza iz ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, gdje je gas jedan od ključnih segmenata.

Kako je rekao, Bosna i Hercegovina je zbog neusvajanja ovog zakonodavstva pod sankcijama Energetske zajednice i cilj je da se što prije pravaziđu ti problemi.

Stručnjaci su istakli da je zbog toga važno i što je, nakon dužeg zatišja, ponovo incirana diskusija među akterima u gasnom sektoru, te da se stvori atmosfera koja može dovesti do rješenja i pozitivnih promjena.

– Građani i privreda trebaju stabilan gasni sektor, a da bismo ga imali neophodan nam je usaglašen zakonodavni i regulatorni okvir. Veoma je važno da se pored zakona radi i na izradi podzakonskih akata koji će detaljno utvrditi strukturu sektora gasa u Bosni i Hercegovini. Naš projekat je u proteklih godinu i po dana napravio 12 izvještaja koji tretiraju gasni sektor i vjerujem da će oni, kada ih skupimo u jedan dokument, zajedno s preporukama biti dobra osnova za reformu sektora – poručio je Ognjen Marković, direktor USAID-ovog projekta “Investiranje u sektor energije”.

Foto: USAID-EIA

Ovaj projekat je, naime, radio sa svim institucijama i kompanijama u BiH koje rade na polju prirodnog gasa, kako bi se došlo do boljeg razumijevanja onoga što od BiH traže evropske direktive, odnosno Energetska zajednica i obaveza koje moraju da se ispune na tom putu. Kao rezultat toga na konferenciji su predstavljene i preporuke i opcije kako bi se ovaj sektor mogao regulisati. Predstavljen je i izvještaj o razvoju distributivnih mreža za gas.

Po Markovićevim riječima, činjenica je da su i sadašnji i budući kupci gasa u BiH zainteresovani za donošenje regulative koja će otvoriti mogućnost korištenja i nabavke gasa po tržišnim i transparentnim cijenama.

Jedan od učesnika konferencije bio je i Biju Nair, generalni direktor “Arcelor Mittal” Zenica, koji je poručio da je u BiH krajnje vrijeme da se otvori tržište gasa i da se i ovoj kompaniji dozvoli da kupuje gas bilo gdje u Evropi.

– “Arcelor Mittal” Zenica gubi gotovo pet miliona maraka godišnje u poređenju sa kompanijama u drugim zemljama u Evropi. Ako kompanija ne bude mogla da nastavi da radi, zbog visokih troškova energije, to će imati i ozbiljne posljedice na ekonomiju BiH, a preciznije na dva odsto BDP-a, te oko 3.000 direktno zaposlenih i indirektno na 10.000 ljudi – upozorio je Nair.

Da interes za regulisanje oblasti i snabdijevanje gasom imaju ne samo kompanije, već i lokalne zajednice, potvrdio je i načelnik opštine Pale Boško Jugović.

– Zainteresovani smo da se plin dovede na ovo područje iz pravca Vogošće, preko Pala prema Goraždu i dalje, sa jednim ogrankom prema Jahorini, gdje bi dali doprinos i ekologiji, ali i pokušaju da se dođe do jeftinijeg energenta, s obzirom na to da je električna energija upitna u ovom trenutku. Preduslov za sve to jeste da se ispune određene obaveze prema EU – zaključuje Jugović.

Transportne tarife

Zamjenik direktora USAID projekta “Investiranje u sektor energije” Mak Kamenica istakao je da je projekat pripremio i aplikaciju za obračun transportnih tarifa, koja na osnovu ulaznih podataka kao rezultat daju niz mogućih scenarija, a koji su predstavljeni na dvodnevnoj konferenciji.

Po njegovim riječima, ovi rezultati mogu pomoći donosiocima odluka da se na osnovu obračuna tarifa opredijele za najbolji način regulisanja sektora gasa u BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO