Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Višković u Kozarskoj Dubici: Povoljnija situacija u područjima ugroženim poplavama

Politika
Autor:

Foto: Srna

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Kozarskoj Dubici da je u područjima ugroženim poplavama u Srpskoj situacija danas povoljnija nego prethodnih dana.

Višković je novinarima u Kozarskoj Dubici rekao da je obišao ugrožena područja u Prijedoru, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Kostajnici, ističući da je brzom intervencijom svih nadležnih, od lokalne do republičke vlasti, na neki način podignut stepen budnosti građana.

– Mi smo već preko Civilne zaštite 8. maja uputili dopis svim načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica da upozorimo na meteorološke prilike koje su se, nažalost, pokazale tačnim – naveo je Višković.

On je dodao da je u protekla dva-tri dana zapadni dio Republike Srpske pogođen obilnim padavinama, a da su u mnogim lokalnim zajednicama štetu pričinile bujične vode.

Višković kaže da je u Kozarskoj Dubici prijetila opasnost od rječice Moštanice na kojoj je izvršena sanacija nasipa, odnosno gornjeg obodnog kanala na lokaciji Crnac.

– Ovdje smo intervenisali prije dolaska vode i privremeno sanirali taj nasip, a on je odigrao svoju ulogu i izdržao – rekao je Višković i najavio radove na daljem jačanju tog nasipa.

On je naglasio da će u narednom periodu biti izgrađen parapetni betonski zid u naselju Špilja u dužini od 500-600 metara, koji će Kozarsku Dubicu zaštititi sa svih strana.

Višković je naveo da niko ne može predvidjeti kataklizme i prirodne nepogode.

– Zato smo tu da na vrijeme alarmiramo naše građane i institucije, da učinimo sve da, prije svega, zaštitimo ljudske živote, a poslije toga i imovinu – rekao je Višković.

On je dodao da će konkretne odluke biti donesene kada nakon što bude procijenjena šteta od poplava.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je premijer Srpske pokazao interesovanje i brigu za građane Republike Srpske, pa tako i stanovnike Kozarske Dubice.

– Upravo na njegovu urgenciju, dva dana prije nego što su počele kiše u Kozarsku Dubicu je stigla mehanizacija koja je izvršila sanaciju nasipa Moštanice, koja je ugrožavala naš grad – rekao je Reljić.

On je dodao da ga kao građanina i načelnika Kozarske Dubice raduje najava premijera Viškovića da će, u skladu sa mogućnostima budžeta Republike Srpske, nastojati da se od plavljenja zaštite domaćinstva i putna komunikacija u Špilji.

– Imali smo samo u tom mjestu prekid putne komunikacija i ako budu sanirane još ove dvije stvari, Kozarska Dubica u budućnosti može mirno spavati što se tiče poplava – naglasio je Reljić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO