Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VIŠKOVIĆ ZOVE I ČUBRILOVIĆA Mandatar planira da konsultuje i drugu struju DNS

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Čubrilović i Višković

Mandatar za sastav nove vlade Srpske Radovan Višković pozvaće na razgovor i predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića, koji predvodi grupa poslanika nepravosnažno isključenih iz DNS, saznaje Srpskainfo.

Na konsultacije sa Viškovićem juče su stigli predstavnici partija vladajuće koalicije, među kojima i lider DNS Marko Pavić. On je izjavio da nije bilo riječi o raspodjeli ministarstava, a prema nezvaničnim informacijama DNS će pripasti dva, umjesto sadašnja tri ministarstva.

Višković je poziv poslao na adresu DNS u trenutku kada je Pavić odlučio da isključi iz stranke Čubrilovića i još troje polanika DNS, koji su glasali za to da upravo Čubrilović opet bude predsjednik NSRS, a ne Duško Ivić.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Međutim, naši izvori tvrde da će Višković imati razgovor i sa drugom strujom u DNS, koju predvodi Čubrilović i koja još zvanično nije isključena iz stranke jer će se svi žaliti Glavnom odboru. Moguće je da taj razgovor bude pod plaštom razgovora s predsjednikom NSRS oko pripreme sjednice parlamenta za izbor izvršne vlasti Srpske.

– Da li će to biti zvanični ili nezvanični razgovori, vidjećemo. Ali, Višković je svjestan odnosa snaga u DNS – tvrdi naš sagovornik.

U prilog tome ide i nedavno glasanje u Narodnoj skupštini gdje su upravo poslanici SNSD, protivno volji Pavića, izabrali Čubrilovića za prvog parlamentarca Srpske.

Nezvanično, jedan od ministara iz DNS u vladi RS trebalo bi da ostane Lejla Rešič, dok se za drugu poziciju još bore dvije struje u stranci.

Očekuje se da u novoj vladi najviše resora dobije SNSD – osam, a mogući ministri su Alen Šeranić za zdravstvo ili prosvjetu, Boris Pašalić ili Zoran Maletić za poljoprivredu, Srebrenka Golić, Zlatan Klokić, Darko Milunović, Dragan Lukač, a u igri je i Predrag Damjanović. Istovremeno, upitno je da li će ministar pravde Anton Kasipović dobiti ponovo neki resor.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Upravo je delegacija SNSD, na čelu s Miloradom Dodikom, juče prva stigla na sastanak s Viškovićem. Izjava za novinare nije bilo, ali je saopšteno da nova vlada treba da bude formirana u skladu s rezultatima proteklih izbora.

Osim SNSD i DNS, juče su na konsultacijama bili predstavnici SP, US i NDP, a kako nam je ranije potvrđeno, socijalisti računaju da će dobiti tri ministarstva – dva srpska i jedno za Bošnjaka. Zasad su potencijalni ministri lider stranke Petar Đokić i Zdenka Gojković.

Kako smo objavili, Ujedinjena Sroska će za ministarku predložiti Nataliju Trivić, a što se tiče NDP nije sigurno da li će imati ministra ili direktora jednog od strateških javnih preduzeća.

Bošnjačko-hrvatska koalicija „Zajedno za BiH“ takođe je pokazala volju da uđe u vlast. Saznajemo da će danas Edin Ramić biti na konsultacijama s mandatarom i spekuliše se da će predložiti da njihov ministar preuzme resor trgovine i turizma Srpske.

(Vida Đukić, Slobodan Popadić)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO