Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VISOKE KAZNE Za skrnavljenje zastave i himne Crne Gore i do 20.000 evra

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su danas izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti kojima su predviđene novčane kazne za nepoštivanje grba, zastave i himne Crne Gore.

Za usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona glasala su 43 poslanika vladajuće koalicije predvođene Demokratskom partijom socijalista, a uzdržanih i protiv nije bilo.

Predviđene su novčane kazne od 1.000 do 20.000 evra za pravnika koje upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, te nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Ova kazna, kako se navodi, predviđena je ako se na grbu ili zastavi bilo šta ispravi, doda ili izmijeni, upotrijebe kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo, kao prostirka ili zavjesa.

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ako se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva izmjena ili se izvede na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za odgovorne su od 300 do 2.000 evra, za fizička lica od 300 do 2.000 evra, a za preduzetnike od 300 do 6.000 evra.

Zakonom se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO