Društvo

Visoke temperature ugrožavaju zdravlje: Preraspodjela radnog vremena spas od vrućine

Tokom vrućina koje su najavljene za naredni period u Srpskoj najugroženiji su radnici koji rade na otvorenom, jer toplotni talas može ozbiljno uticati na njihovo zdravlje, zbog čega nadležni apeluju na poslodavce da uslove rada prilagode vremenskim prilikama.

Visoke temperature ugrožavaju zdravlje: Preraspodjela radnog vremena spas od vrućine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Inspektoratu RS kažu da pitanje rada na otvorenom u Srpskoj nije zakonski precizno definisano. Pojasnili su da iz područja zaštite na radu nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom, u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, koje bi poslodavci trebalo da osiguraju u cilju zaštite zdravlja i bezbjednosti radnika. Problem jeste to, kako navode, što nije propisano ni pri kojim bi uslovima poslodavci trebalo da obustave radove.

– S obzirom da u ljetnim mjesecima radnici koji obavljaju poslove na otvorenom, poput građevinarstva, rade u nepovoljnim uslovima, apelujemo na poslodavce da preraspodjelom radnog vremena zaštite one koji su izloženi suncu i visokim temperaturama – kazali su u Inspektoratu RS.

Olakšati rad u ekstremnim uslovima

Preporuke banjalučkog Doma zdravlja za ponašanje tokom vrućina:

– piti dovoljno tekućine

– tuširati se ili kupati u mlakoj vodi

– jesti češće male i što tečnije obroke

– izbjegavati boravak na direktnom suncu od 10 do 17 časova

– nositi laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala

– redovno koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom

– rashladiti prostor u kojem se boravi

– izbjegavati putovanja u najtoplijem dijelu dana

Dodali su da je Zakonom o radu definisana mogućnost da se, ako priroda i potrebe posla zahtijevaju, puno radno vrijeme na pojedinim radnim mjestima može preraspodijeliti.

Pročitajte još

– U ovim slučajevima inspekcija rada kontroliše da li je poslodavac koji je izvršio preraspodjelu radnog vremena istu izvršio u skladu sa Zakonom o radu, kojim je za poslodavce koji prekrše zakon propisana kazna u iznosu od 2.000 do 12.000 KM – naveli su u Inspektoratu RS.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS, Dragana Vrabičić rekla je za Glas Srpske da se ova priča poteže svake godine i to u periodu kada već nastupe velike vrućine.

– Nažalost, zakonom nije uređeno koje su to visoke temperature kada bi trebalo da se obustave radovi na otvorenom. Zbog toga apelujemo na svijest poslodavaca, da u dogovoru sa radnicima izvrše preraspodjelu radnog vremena – kazala je Vrabičićeva.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS bi, kako kaže, trebalo propisati koje su to tačno visoke temperature, kada bi radnici trebalo da se sklone sa vrućine, jer to sada zavisi od volje poslodavaca.

– U tom slučaju bi se i sami poslodavci brže snašli, te bi bilo lakše izvršiti samu preraspodjelu. Ovo je zaista veliki problem, jer ljudi postanu dekoncentrisani i onda može doći i do nesreća – rekla je Vrabičićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić je rekao da poslodavci ne bi trebalo da radnike tjeraju da rade na visokim temperaturama.

– Uvijek je teško raditi na otvorenom, ali uprkos svemu postoje određeni poslovi koji se moraju obavljati, a poslodavci bi trebalo da vode računa da u ekstremnim uslovima radnicima olakšaju rad – rekao je Trivić.

Jedan od građevinaca, koji nije želio da mu objavimo ime, kaže da je veoma teško raditi na visokom temperaturama.

– Posao je težak sam od sebe, ali je po ovoj vrelini duplo teži. Da ne pravimo češće pauze i da nije hladne vode, ne bi se moglo izdržati – kaže on.

Da visoke temperature ugrožavaju zdravlje potvrđuju u zdravstvenim ustanovama. Rukovodilac Hitne službe u Trebinju, Marko Paovica kaže da je proteklih dana blago povećan broj pacijenata, koji dolaze na preglede zbog simptoma vrlo često povezanih sa sunčanicom.

– Dolazili su uglavnom stariji pacijenti, a pretežno je riječ o blažim simptomima, poput glavobolje, vrtoglavice, ubrzanog pulsa, te suve kože – rekao je Paovica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije