Politika

"VJEČNA OPOMENA" Skoko povodom obilježavanja Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih

Prebilovci su vječna opomena srpskom narodu koji ne smije dozvoliti da nevine žrtve budu zaboravljene.

"VJEČNA OPOMENA" Skoko povodom obilježavanja Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Izjavio je ovo potpredsjednik SPS i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maksim Skoko povodom obilježavanja 6. avgusta, Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

– Prebilovci su rana koja ne zarasta, koja opominje da čuvamo slobodu i koja predstavlja simbol stradanja srpskog naroda u Hercegovini. Svijet treba da zna da su poslije 6. avgusta 1941. i fašistički generali u svojim izvještajima naglašavali da je zločin naivna i neumjesna riječ za zvjerstva koja su počinjena u Prebilovcima. Кao i činjenicu da su i kosti nevinih žrtava smetale nasljednicima ustaških ideja, pa je 1992. minirana i spomen kosturnica, ali nisu uspjeli da miniraju, ubiju i zatru sjećanje na žrtve. Smatram da je zadatak naših i budućih generacija da sačuvamo sjećanje i da podignemo na jedan viši nivo obilježavanje 6. avgusta, kao i da upoznamo svijet sa onim što se desilo i u Hercegovini, ali i u svim drugim krajevima u kojima je naš narod stradao tokom perioda postojanja NDH – poručio je Skoko.

Danas se obilježavaju Sveti novomučenici prebilovački i donjohercegovački, liturgijom i okupljanjem u ovom selu kod Čapljine, gdje je 6. avgusta 1941. od strane ustaša na zvjerski način ubijeno 850 mještana, uglavnom žena i djece.

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, kod Čapljine služena je Sveta arhijerejska liturgija . Liturgiju je služio episkop dizeldorfski i cijele Njemačke Grigorije, uz sasluženje vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija i umirovnjenog vladike Atanasija i sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke.