Svijet

VJENČANJE PONOVO ŽARIŠTE KORONE Na svadbenom ručku bila 21 osoba, zarazili još 50 drugih

Jedan svadbeni ručak u Paviji postao je žarište korone, pa je odatle 50 osoba zaraženo korona virusom, piše list Il Koriere dela Sera.

VJENČANJE PONOVO ŽARIŠTE KORONE Na svadbenom ručku bila 21 osoba, zarazili još 50 drugih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Svečanom ručku prisustvovale su 34 osobe, nakon par dana jedan od učesnika je dobio prve tipične znake zaraze, povišenu temperaturu i kašalj. Testiranje je otkrilo da je jedan zaraženi na ručku inficirao 21 osobu, a onda su oni, ne znajući da su zaraženi virus prenijeli na članove porodice, prijatelje, kolege.

Jedna profesorka koja je bila prisutna zarazila je dva studenta, jedna djevojčica je prenijela korona virus na dvije svoje drugarice, zaraženi mladić na svoje radne kolege i tako, pored 21 osobe zaražene na ručku inficirane su drugih 50 ljudi.

– Druženje sa osobama sa kojima nismo svakodnevno može biti opasno u vrijeme pandemije, posebno u zatvorenim prostorijama kada se maska skine da bi se jelo i pilo ili da se priča glasno da bi čuli jedni i druge, nazdravlja i smije i tako olakšavamo da kapljice prenose korona virus sa jedne zaražene na druge osobe – kaze za list doktor Fabricio Fadzano, profesor Univerziteta Istočni Pijemont.