Hronika

VJERENIK NASTRADALE JOVANE SKRHAN BOLOM "Bili smo stalno zajedno, nismo se odvajali”

Ona je diplomirala prije dva mjeseca, bila je master arhitekture.

VJERENIK NASTRADALE JOVANE SKRHAN BOLOM "Bili smo stalno zajedno, nismo se odvajali”
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

 Imali smo plan da, budući da je završena jedna etapa, krenemo zajedno u drugi dio života gdje ćemo živjeti i raditi zajedno. Bukvalno smo imali isplaniran život, sve kako valja, i sve pozitivno. I u sekundi se kompletno sve srušilo u vodu.

Drhtavim glasom, na ivici suza ovako govori Nemanja Zdravković (27) vjerenik tragično nastradale Jovane Petković (25) iz Žitorađe kod Vladičinog Hana, koja je preminula od zadobijenih povreda osam dana poslije udesa koji je 21. novembra oko pola časa iza ponoći izazvao pijani vozač „golfa“ M.G. (20) iz Niša.

Jovana se nalazila za volanom BMW, kada je na nju bočno naletio „golf“ i nanio joj povrede od kojih nije uspjela da se oporavi, uprkos maksimalnim naporima ljekara KC u Nišu.

– Mi smo stalno bili zajedno, nismo se odvajali jedno od drugog ali sam ja prethodnog dana otputovao za Beograd poslovno. Njen brat me pozvao u pet ujutro i rekao da je imala tešku saobraćajnu nesreću. Kada sam se malo sabrao odlučio sam da krenem i došao sam što prije do Niša. Jovana je zadobila baš teške povrede. Imala je povrede svih unutrašnjih organa. Ono što znamo, na licu mjesta je imala samo puls, inače reanimirana je dva puta da je vrate u život i od tada je na aparatima bila do 29. novembra kada je preminula – počinje ispovijest Nemanja.

FOTO:  PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

On kaže da je poslije udesa Jovana bila u vještačkoj komi zbog težine povreda, i da su prognoze o opravku bile veoma loše.

– Imala je veliku povredu glave, nisu smjeli ni da je pomijeraju jer je imala velike operativne zahvate. Zbog toga nisu smjeli ni da joj rade snimanja na skeneru. Kada su dobili prvu priliku, uradili su skener i vidjeli da je ona u stvari imala veliku povredu glave i da je u komi. Nama su samo ljekari izašli sa riječima, ja sam bio prisutan, samo što nisu rekli da nema nade. Tih nekoliko dana bio je pravi haos – promjenljiva situacija, neizvjesnost, aparati. Cijela porodica je bila na okupu držali smo se zajedno. Mi smo vjerovali u čudo i u Boga i u sve. Strašno je to što se desilo, to je pakao – kaže Nemanja.

Pročitajte još

Jovana je bila izuzetan student, imala je sve desetke i bila je proglašena za jednog od najboljih studenata na GAF. Zbog toga je i jedno vrijeme radila na fakultetu kao pomoćnik asistenata. Nemanja se zbog nje vratio iz Beograda, da bi mogli da budu stalno zajedno, piše Blic.

– Sudbina nas je spojila jer živimo u istom selu i poslije 20 godina nas je opet vratila na isto mjesto da se sastanemo. Prije dvije godine kada smo se sastali opet, ja sam se vratio zbog nje iz Beograda. Tamo sam studirao i radio ali sam došao da bi Jovana i ja bili zajedno. Nismo izdržali ni mjesec dana da budemo rastavljeni, morali smo svaki dan da budemo zajedno po 24 časa. Radili smo zajedno, spojene su nam struke. Imali smo isplaniran život, ali se sve srušilo u sekundi. Želimo samo pravda da bude zadovoljena, onako kako je po zakonu – kaže Nemanja.

Automobil smrskan

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Automobil BMW kojim je upravljala Jovana potpuno je smrskan sa vozačeve strane, u koju je udario „golf“ kojim je upravljao M.G. (20). Prema prvim informacijama on je u krvi imao oko jedan promil akohola, ali će tačan stepen alkoholemije biti utvrđen analizom krvi koja je uzeta od njega poslije udesa. Istagom će biti utvrđeno i da li je prošao kroz crveno svjetlo na raskrsnici.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, vozaču “golfa” M.G. (20) iz Niša danas (3.decembra) određeno je zadržavanje do 48 časova zbg sumnje da je počinio teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz člana 297 stav 2 u vezi ugrožavanja javnog saobraćaja iz člana 289 stav 1 Krivičnog zakonika. To je najteža kvalifikacija ovog krivičnog djela, za koje je zaprijećena kazna od dvije do 12 godina zatvora.