Politika

"VJEROVATNO ĆE POKRASTI IZBORE" Klinton i Putin vodili su povjerljive razgovore o RUŠENJU MILOŠEVIĆA

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević, koji je 2000. godine poslije više od decenije otišao sa vlasti, bio je tema i američke, ali i ruske administracije, i to neposredno prije nego što će se njegova sudbina okrenuti za 360 stepeni.

"VJEROVATNO ĆE POKRASTI IZBORE" Klinton i Putin vodili su povjerljive razgovore o RUŠENJU MILOŠEVIĆA
FOTO: THAIS LLORCA/EPA

Naime u to vrijeme jedna od ključnih figura svjetske politike, američki predsjednik Bil Klinton, ali i još jedan “igrač” koji je tek stupio na pozornicu, ruski šef države Vladimir Putin, razgovarali su upravo o tome šta bi moglo da se dogodi na tim izborima, ali i o NATO bombardovanju SRJ 1999. godine, prenosi Blic.

Kako su se izbori približavali, navodi se u tekstu, Klinton je bio zabrinut da će Milošević varati kako bi ostvario pobedu.

– Ovi izbori će biti važni, ali vjerovatno neće biti fer – rekao je američki predsjednik tada Putinu, novom ruskom predsjedniku.

To se desilo dvije i po nedjelje pred glasanje, navodi “Forin afers”, pozivajući se na skoro otpečačenja dokumenta koja između ostalog sadrže i transkripte razgovora Klintona i Putina.

– Milošević trči iza birališta, pa će izbore vjerovatno pokrasti. Vjerovatno bi mu bilo draže da izgubi, ali će vjerovatno urediti da se to ne desi – rekao je Klinton.

Putin, prema dostupnom transkriptu, ništa na to nije rekao, ali se požalio na NATO intervenciju na SRJ 1999. godine.

– Nismo konsultovani u odluci da se bombarduje Jugoslavija. To nije fer – odgovorio je Putin.