Društvo

VJEŽBA EUFORA Više od 120 britanskih vojnika stiglo u Sarajevo

Više od 120 britanskih vojnika Prvog bataljona Kraljevskog puka Gurki i posljednji dio njihove opreme za najveću godišnju vježbu Eufora stigli su danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo u avionima “antonov 124” i “vojadžer” Kraljevskih vazduhoplovnih snaga, saopšteno je iz Eufora.

VJEŽBA EUFORA Više od 120 britanskih vojnika stiglo u Sarajevo
FOTO: N1

Kraljevski puk Gurki je posebno obučena i opremljena, visoko mobilna vazdušnodesantna jedinica koja je u stanju da po potrebi brzo pojača snage Eufora koje se nalaze u BiH – rekao je zamjenik načelnika štaba Eufora Manfred Lajtner, koji je dočekao vojnike na aerodromu.

Britanski vojnici pridružiće se ostalim pripadnicima kontingentima Eufora, koji stižu iz Austrije, Mađarske, Rumunije i Bugarske.

Vježba pod nazivom “Brzi odgovor 19” biće održana na više lokacija širom BiH od 7. do 11. oktobra, u saradnji sa vlastima BiH, Oružanim snagama i agencijama za sprovođenje zakona.

U saopštenju se dodaje da vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFORA da brzo pojača snage u BiH, koristeći dio rezervnih vojnika koji se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim zemljama.

– Snage koje stižu u BiH za vježbu pod nazivom “Brzi odgovor 19” predstavljaju samo mali dio ukupnih rezervnih snaga koje Eufor može pozvati. Oni će se pridružiti pripadnicima Multinacionalnog bataljona Eufora, koji su stalno prisutni u BiH – navedeno je u saopštenju.