Društvo

"VLADA ISTRAJNA DA UNAPRIJEDI UNIVERZITET" Rajčević s profesorima i studentima u Istočnom Sarajevu

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da je Vlada istrajna da sačuva i unaprijedi Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

"VLADA ISTRAJNA DA UNAPRIJEDI UNIVERZITET" Rajčević s profesorima i studentima u Istočnom Sarajevu
FOTO: SRNA

On je podsjetio da Vlada Srpske samo u ovoj godini pandemije ulaže više od 120 miliona KM u razvoj javnih univerziteta i ustanova studentskog standarda, kao i u razvoj i unapređenje sistema kvaliteta visokog obrazovanja.

Rajčević je novinarima na Palama, nakon tematskog sastanka o političkom, ekonomskom i društvenom značaju Univerziteta u Istočnom Sarajevu za Republiku Srpsku, rekao da će ovaj univerzit postojati dok je Srpske.

– Ako Republiku Srpsku posmatramo kao jednu zajedničku kuću svih nas koji ovdje živimo, Univerzitet u Istočnom Sarajevu se može posmatrati kao jedno od dva ključna intelektualna stuba koji tu kuću drže – rekao je Rajčević.

On je podsjetio da je prošle godine, ispred Vlade Republike Srpske, bio inicijator novog Zakona o visokom obrazovanju koji će, kako kaže, značajno unaprijediti kvalitet obrazovnog sistema.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Vrlo su bitne infrastrukturne pretpostavke i ono što mi radimo sa nivoa Vlade Srpske u saradnji sa lokalnim zajednicama. Zato je bitno da na području Sarajevsko-romanijske regije imamo aktivne načelnike opština u sastavu grada Istočno Sarajevo koji su uvijek na raspolaganju za razvoj Univerziteta – rekao je Rajčević i dodao da je potrebna konekcija prema Vladi i republičkim vlastima.

Rajčević je naveo da će Vlada Republike Srspske u saradnji sa lokalnim zajednicama raditi i dalje na razvoju Univerziteta jer su svi svjesni njegovog političkog, društvenog i ekonomskog značaja.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Stjepan Slijepčević rekao je da je saradnja između lokalnih zajednica i Univerziteta i fakulteta koji se nalaze na području grada Istočno Sarajevo veoma bitna.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Istočno Sarajevo Uroš Bjelica rekao je da su na današnjem sastanku govorili o različitim temama koji se tiču studenata, kako im pomoći prilikom zaposlenja, obavljanja studentskih praksi, pripravničkog staža.

– Najavili smo izgradnju studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu. Studenti su stub i razvoj Republike Srpske i svi se na sve načine moraju boriti da ih zadrže na ovim prostorima – rekao je Bjelica.

Prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović nada se da će doći do unapređenja saradnje koja je već na zavidnom nivou i zahvalila na nesebičnoj pomoći ministru Rajčeviću koji je prethodne godine bio uz njih i doprinio da Univerzitet u Istočnom Sarajevu opstane i razvija se.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je današnji sastanak sa predstavnicima studenata bila odlična prilika da se razmotre pitanja poboljšanja uslova za studiranje.

Pročitajte još

– Od studenata tražimo da postignu maksimalan nivo znanja i doprinesu svom intelektualnom razvoju, da imaju pozitivan stava prema društvu i lokalnim zajednicama. Opština Pale je dala maksimalan doprinos kada je u pitanju pomoć studentima i uložila određena sredstva za izgradnju igrališta, sportskih terena, studentskih domova, kao i izgradnju objekta fizičkog vaspitanja i sporta, te dodjeljuje 100 stipendija na godišnjem nivo – istakao je Jugović.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić kaže da su po četiri fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu smještena na teritoriji ove lokalne zajednica i opštine Pale, tako da imaju posebnu obavezu i težinu da vode računa o visokoškolskom obrazovanju.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Naša opština pružila je podršku Univerzitetu prilikom izgradnje Studentskog doma, zgrade Rektorata i Muzičke akademije, a i opština Pale dala je podršku prilikom izgradnje trećeg objekta Studentskog doma i Fakulteta fizičke kulture u tom mjestu – podsjetio je Ćosić, te ocijenio da je to obaveza lokalnih zajednica.

Ćosić je zahvalio resornom ministarstvu i Rajčeviću na pomoći jer podržava da budu uvećana sredstva koja se izdvajaju za funkcionisanje Univerziteta.

On je rekao da je važna i podrška studentima i veliki broj stipendija za sve studijske grupe, kao i podrška za svršene studente prilikom odrađivanja pripravničkog staža.

Tematski sastanak organizovali su Unija studenata Republike Srpske i Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Tokom sastanka predavanje o istorijatu Univerziteta u Istočnom Sarajevu održali su dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović, dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Pale Borislav Cicović, dekan Ekonomskog fakulteta Radomir Božić i dekan Pravnog fakulteta na Palama Goran Marković.