Biznis

Vlada obezbijedila više od 17 miliona KM: Značajna podrška poljoprivrednim proizvođačima u kapitalnim investicijama u Srpskoj

Vlada Srpske obezbijedila je 17 miliona 652.000 maraka i podržala svih 1.988 poljoprivrednih proizvođača u kapitalnim investicijama.

Vlada obezbijedila više od 17 miliona KM: Značajna podrška poljoprivrednim proizvođačima u kapitalnim investicijama u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Komercijalna gazdinstva dobiće povrat 30 odsto od uloženog, nekomercijalna 15 odsto, a podstaknuta su i gazdinstva u područjima koja su preko 600 metara nadmorske visine u kojima je otežano bavljenje poljoprivrednom.

Najveći broj odobrenih zahtjeva – čak 1.430 je za traktore i priključne mašine, te će samo za ove namjene biti izdvojeno 9,5 miliona maraka.

Radiša Rikanović kupio je novi traktor koji mu je neophodan za obradu 820 dunuma.

Pročitajte još

– 50.000 maraka je odobreno zato što je traktor oko 180 konjskih snaga to do ove godine nije bilo. Bilo je 30.000. Sad je to prava stvar, ipak kad traktor košta 240.000, i normalno da je iznos od 50.000 velika pomoć – rekao je Rikanović.

Traktore, stare nekoliko decenija koji se često kvare, mijenjaju novi. Kažu, vrijeme je novac,a  bez pomoći Vlade i Ministarstva obnova poljoprivredne mehanizacije ne bi bila moguća .

– Sa tim podsticajima evo već svaka druga, treća kuća koja se bavi poljoprivredom obnavlja mehanizaciju. To je za pohvaliti – dodao je Rikanović.

Podsticaji za kapitalne investicije dobro su došli i voćarima, povrtarima, prerađivačima, ali i stočarima. Oko milion 165.000 maraka biće izdvojeno za opremu u stočarskoj proizvodnji. Ova sredstva iskoristiće i porodica Rikanović – za liniju za mužu .

– To je oko 3.000 KM, a mislim da je 800 KM povrat. Zadovoljan sam. To je veliko olakšanje. Sada mogu da se muzu četiri krave odjednom – rekao je Radiša Rikanović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Osim planiranih sredstava u Agrarnom fondu, obezbijeđeno je dodatnih sedam miliona da bi se izašlo u susret svim poljoprivrednicima koji su konkurisali za kapitalne investicije.

– Podjela je ista kao prošle godine – 30 odsto za komercijalna gazdinstva, 15 za nekormecijalna gazdinstva, a izuzetak od prošle godine u Pravilniku za kapitalne investicije. To su sva gazdinstva koja su iznad 600 metara nadmorske visine i  imaju pravo na podsticajna sredstva u iznosu od 40 odsto za nekomercijalna i 20 odsto za nekomercijalna gazdinstva – rekao je Goran Bursać pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske

Poljoprivrednici imaju rok od pet mjeseci da realizuju investiciju i dostave dokumentaciju resornom ministarstvu, nakon čega će im podsticajna sredstva biti isplaćena.

Svake godine povećava se broj poljoprivrednika koji investiraju u proizvodnju. Ove godine zahtjeve je podnijelo njih oko 50 odsto više u odnosu na prošlu godinu kada je podsticaje za kapitalne investicije iskoristilo 1.500 poljoprivrednika, piše RTRS.

Prihvati notifikacije