Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VLADA ODBILA PRIJEDLOG Zatražili da se i novinari javnih servisa biraju svake 4 godine

Svijet
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Češka vlada odbila je predlog Komunističke stranke Češke i Moravske da tome, kao javni funkcioneri ubuduće podležu i novinari javnog TV i radio servisa.

Taj prijedlog zakona, koji su Poslaničkom domu podneli češki nereformisani komunisti, vlada neće podržati u parlamentu.

– Vlada ANO i Češke socijaldemokratske stranke neće podržati izmene zakona koje predlažu poslanici KSČM prema kojima bi imovinu redovno morali da prijavljuju i novinari Češke televizije i Češkog radija. Vlada se sa tim danas nije složila – saopštio je Odbor za štampu češke vlade.

Nezadovoljan izveštavanjem prije svega Češke televizije ali i Češkog radija, lider čeških komunista Vojteh Filip ljetos je saopštio da će zahtjevati da i novinari podliježu Zakonu o sukobu interesa a takođe je predložio da i novinari budu birani na četiri godine, kao i političari, zato što se javni tv i radio servis finansiraju iz preplate, novca građana a svojim izveštavanjem mogu da utiču na javno mnjenje.

Izmjene koje su u novembru komunisti podneli parlamentu značile bi da svi novinari Češke televizije i Češkog radija podnose uvodnu imovinsku prijavu kada počinju da rade, zatim redovnu godišnju i zaključnu ako odlaze iz javnih servisa a registar tih prijava bi bio u Ministarstvu pravde.

Od ideje da i novinari budu birani na izborima koje nije bliže precizirao, Filip je odustao i rekao da bi to bilo preterivanje.

Češku televiziju, posebno njene emisije Reporteri ČT, i “168 sati” u kojoj u zabavnoj formi televizija prikazuje političke događaje protekle sedmice, redovno napadaju kao neobjektivnu osim čeških komunista i radikalni nacionalisti i predsednik Češke Miloš Zeman koji je poznat po čestom vređanju i napadu na novinare uopšte.

Predsjednik Zeman je takođe donedavno vršio pritisak na parlament da promeni direktora i upravu javnog tv servisa i to pošto političari ne mogu direktno da ih smene ali poslanici to mogu ako dvije godine za redom ne bi usvojili izveštaj o radu ČT.

– Čujem predsjednika republike kako poslanicima daje recept – dovoljno je dva puta za redom ne usvojite godišnji izveštaj ČT ili radija. I biraće se novi savet, novi direktor i možemo da se nađemo tamo gdje je bio radio 1948. godine. Tada državni, pod kontrolom neke momentalne većine – upozorio je bivši češki premijer Petr Pithart.

Predsjednik Zeman je takođe tražio da se ukine pretplata tako da javni tv servis bude u istoj poziciji kao komercijalne televizije.

(Beta)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO