Kultura

Vladana Perlić najbolja na konkursu za mlade pjesnike: Plaketa „Novica Tadić“ za djelo „Dolce vita“

U konkurenciji od 37 pjesničkih rukopisa, djelo pod naslovom „Dolce vita” Vladane Perlić iz Banjaluke izabrano je kao najbolje na književnom konkursu za mlade pjesnike „Novica Tadić” u Srbiji.

Vladana Perlić najbolja na konkursu za mlade pjesnike: Plaketa „Novica Tadić“ za djelo „Dolce vita“
FOTO: ALEKSANDAR ZRNIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ovaj treći po redu konkurs za mlade pjesnike raspisuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Nagrađeni rukopis se, prema obrazloženju komisije koja je razmatrala pristigla djela na konkurs, izdvojio poetičkom dosljednošću na nivou zbirke kao cjeline, autorskom invencijom, upečatljivom i složenom slikom svijeta, u širokom izražajnom registru od lirske ranjivosti do humora.

Iako joj nagrade i priznanja nisu strane ova mlada Banjalučanka je rekla da je bila  iznenađena, ali i počastvovana kada je saznala da je njen rad proglašen za najbolji.

-Nagrada “Novica Tadić” za mene je važno priznanje kvaliteta mog rukopisa, kao i korak naprijed u književničkoj karijeri kazala je  Perlić.

Pored plakete sa likom Novice Tadića predviđena je još jedna nagrada  za pobjednički rukopis, biće objavljen u Ediciji „Prisustva”, u kojoj je već izašlo šest pjesničkih naslova, dobitnika nagrade na prethodnim konkursima za nagradu „Novica Tadić”.

Prema informacijama objavljenim na internet stranici ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije komisija u sastavu Jana Aleksić, Nedeljka Bjelanović, Milomir Gavrilović, Nikola Marinković i Dragan Hamović, razmatrala je 37 prispelih rukopisa, autora do 35 godina iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasijanja. U uži izbor izdvojeni su rukopisi Slobodana Kalinovića iz Vršca, Snežane Nikolić iz Draginja i Milice Špadijer iz Beograda.

Vladana Perlić je pjesnikinja i prevoditeljka rođena 1995. godine u Banjaluci. Dobitnica je druge nagrade na konkursu „Slovo Gorčina” u Stocu za 2018. godinu i pobjednica Prvog pjesničkog konkursa za najbolju studentsku poeziju Univerziteta u Banjaluci.

Njena poezija je prevođena na francuski, engleski, mađarski i hindi. Objavljivala je na portalima, u časopisima (Polja, Koraci, Letopis Matice srpske, Beogradski književni glasnik, Libartes) i zbornicima u regionu i inostranstvu. Diplomirana je profesorka francuskog jezika i književnosti.