Politika

VLADIKA TEODOSIJE ZASUTAVLJEN NA JARINJU Đurić: Bahati čin samovolje vrijeđa naš narod

Vladika raško-prizrenski Teodosija sinoć je zaustavljen na administrativnom prelazu Jarinje, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ističe da je to bahati čin samovolje kojim se vrijeđa čitav srpski narod i Srpska pravoslavna crkva.

VLADIKA TEODOSIJE ZASUTAVLJEN NA JARINJU Đurić: Bahati čin samovolje vrijeđa naš narod
FOTO: O. BUNIĆ/RAS SRBIJA

Onemogućavanje našeg crkvenog velikodostojnika da se slobodno kreće po svojoj eparhiji jeste najflagrantnije kršenje vjerskih sloboda i šamar svim pravoslavnim vjernicima na Kosovu i Metohiji – naveo je Ðurić u saopštenju.

– To što je vladiki Teodosiju, poslije udaljavanja sa administrativnog prelaza i verbalnog maltretiranja, navodno zbog dvije kante meda, na kraju ipak omogućeno da stupi na Kosovo i Metohiju ovaj incident ne čini manje strašnim – naglasio je Ðurić.

Ističe da je ova brutalna uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve odraz nekulture i političkog ekstremizma, koji na svakom koraku ima potrebu da iskaže svoj prezir prema srpskoj kulturi, vjeri i tradiciji.

– Zahtijevamo od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da upozore Prištinu da je takvo ponašanje nedopustivo i da konačno shvate da je svaki napad na SPC zapravo napad na hrišćanski karakter naše južne pokrajine i na evropsku kulturu u cjelini, te da u skladu sa tim i postupaju – rekao je Ðurić.